In Europa, Romania tot pe ultimele locuri la starea de sanatate Romania...

In Europa,
Romania tot pe ultimele locuri la starea de sanatate Romania se

0 88

Romania se situeaza in continuare pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste starea de sanatate, releva o analiza publicata in numarul 2 al Revistei romane de Bioetica de prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Cristian Vadescu, director al Scolii de Sanatate Publica Management si Perfectionare, si Silvia Gabriela Scantee, director adjunct al acestei institutii de invatamant. Astfel, un copil nascut in Romania in 2007 are de sase ori mai mari sanse de a deceda inainte de prima sa aniversare, in comparatie cu un copil nascut in aceeasi perioada in Suedia si de aproape trei ori mai mari decat unul nascut in Ungaria.
Principalele cauze de deces in Romania in acelasi an au fost bolile cardiovasculare, urmate de cancere, boli ale tractului digestiv, boli ale sistemului respirator si accidente, leziuni traumatice si otraviri, evidentiaza analiza.
In timp ce in ultimi 30 de ani in tarile europene s-a inregistrat un trend descrescator al deceselor datorate bolilor sistemului circulator, in Romania nu s-a inregistrat o prea mare imbunatatire, crescand diferenta dintre tara noastra si statele europene, se mai arata in material.
Mortalitatea generala prin tumori este mai redusa in Uniunea Europeana, dar se inregistreaza un numar mare de decese evitabile pentru anumite cancere, cum ar fi cel de col uterin la persoanele cu varste cuprinse intre 0 si 64 de ani, care este de cinci ori mai mare decat media UE, iar rata standardizata a mortalitatii prin cancer de trahee, bronhii, plaman este cu 20% mai mare.
Riscul de deces prin cancer de col uterin este cu peste 10% mai mare in Romania decat in Franta sau Finlanda si cu 3 – 4% ca in Slovacia sau Cehia, desi aceasta forma de cancer este actualmente usor de prevenit si de vindecat prin depistare precoce.
In ceea ce priveste decesele evitabile (un indicator corelat direct cu performanta sistemului sanitar), Romania ocupa primul loc in UE, atat la femei, cat si la barbati. Mai mult de atat, daca tendinta in acest domeniu este in scadere semnificativa in toate celelalte tari ale UE, in Romania ea este fie redusa la femei, fie stationara la barbati, se arata in analiza.
In Romania, aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei pot fi evitate. „Altfel spus, din cauza disfunctiilor sistemului sanitar in Romania mor anual peste 60.000 de oameni, in fiecare an <> populatia echivalenta a unui oras de talia Sloboziei sau Giurgiu”, se subliniaza in material.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.