În 2023 vor fi celeași taxe și impozite la Brașov, dar indexate...

În 2023 vor fi celeași taxe și impozite la Brașov, dar indexate cu rata inflației

0 45

Consiliul local a aprobat miercuri, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru anul 2023, care vor rămâne la fel ca mod de calcul, însă vor fi indexate, conform Codului Fiscal, cu valoarea inflației, respectiv 5,1%.

Astfel, de exemplu, anul viitor, pentru un apartament cu suprafața utilă de 65 mp, în zona A, impozitul va fi de 259 lei, în timp ce pentru un apartament de 50 mp suprafață utilă în zona B, impozitul datorat în 2023 va fi de 191 de lei. În zona C, pentru un apartament de 50 mp suprafață utilă, impozitul va fi de 164 de lei, iar în zona D, pentru o suprafață utilă de 43 mp proprietarul va plăti un impozit de 134 lei. Pentru 500 mp de teren în zona A, proprietarul va datora 607 lei în anul 2023, în timp ce dacă terenul se află în zona B, impozitul datorat va fi de 455 lei. Tot pentru 500 mp de teren, dar  în zona C, impozitul va fi de 305 lei, iar pentru zona D, suma datorată va fi de 145 lei.

În cazul impozitelor pentru mașină, pentru un motor clasic de 971 cmc, impozitul va fi de 64 de lei, iar la un motor de 1321 cmc, de 101 lei. Tot ca exemplu, pentru motoare de 1996 cmc, impozitul va fi de 288 lei/an. Pentru motoarele mai mari, de exemplu de 2350 cmc, impozitul va fi de 1384 lei, iar pentru unul de 3350 cmc, suma va ajunge la 7897 lei. Bonificația pentru plata integrală, la primul termen, a impozitului datorat pe întreg anul pentru clădiri, terenuri sau autovehicule a rămas 5%.

Reamintim că, în cazul impozitelor datorate pe anul în curs, termenele de plată sunt 31 martie și 30 septembrie. Până la 31 martie trebuia achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Municipalitatea a diversificat de la an la an modalitățile de plată, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să aștepte la cozi pentru a își achita obligațiile față de bugetul local.

Cea mai nouă metodă de plată, introdusă din acest an, este cea prin intermediul stațiilor de plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/), însă cetățenii pot plăti taxele și impozitele locale utilizând mai multe modalități de plată:

  • On-line,cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator sau cheia unică de securitate, aflată în decizia de impunere);
  • On-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
  • Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • Cu numerar, în lei, sau cu cardul bancar, la Stațiile de Plata SelfPay (aici se află un tutorial de utilizare a acestor stații: https://www.youtube.com/watch?v=BOT-DTfVZqQ&ab_channel=PrimariaMunicipiuluiBrasov);
  • Cu cardul bancar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale prin terminale de tip POS; 
  • Cu numerar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale şi agenţii.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.