In 2009 – cestere economica sub 4 la suta ! (1)

In 2009 – cestere economica sub 4 la suta ! (1)

0 123

In 2009 – cestere economica sub 4 la suta ! (1)

Cresterea economica va incetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai putin de jumatate fata de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimti inca din ultimul trimestru al acestui an, cand avansul PIB va cobori spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analisti.

Media estimarilor a 11 analisti intervievati de MEDIAFAX indica o crestere economica in 2009 de 3,4%, in conditiile in care PIB va urca cu 8,2% in acest an, evolutie calculata tot ca medie a prognozelor.

De asemenea, analistii se asteapta ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an sa arate o crestere economica de 8,7%, iar in ultimele trei luni PIB sa-si tempereze dinamica la 6,3%. Petru primul trimestru din 2009, opiniile analistilor sunt diferite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plaseaza la 3,36%.

Anticipatiile pentru cresterea PIB de anul viitor se concentreaza in intervalul 3 – 4%, iar ca extrema este de remarcat opinia analistului Moody’s, Kenneth Orchard, care se asteapta chiar la recesiune, respectiv o scadere a economiei cu 0,3%.

„Deoarece climatul s-a schimbat in rau, economia va trebui sa sufere o ajustare dificila care ar putea dura 1-2 ani. Cresterea exporturilor va incetini, din cauza declinului din restul tarilor UE, iar criza globala de lichiditate va restrictiona fluxurile de capital spre Romania, afectand consumul si investitiile interne. In prezent, ne asteptam pentru 2009 la o recesiune a economiei in Romania”, a spus Orchard.

Analistului Moody’s se asteapta la o recesiune in Romania in ciuda faptului ca anticipeaza cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB si o crestere a datoriei publice la 16,2% din PIB.

Recesiunea va aduce, in opinia lui Orchard, o corectie mult mai abrubta a deficitului de cont curent, cu un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, si reasezarea inflatiei in intervalul tintit de Banca Nationala, respectiv o rata de 4,5%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.