Impresii din Tunisia-IV

Impresii din Tunisia-IV

0 251

Am sa va prezint pe scurt ce am vazut in aceste excursii.


1.????? Tunis- Este capitala Tunisiei si are una din cele mai mari medine(oras vechi) din lumea araba. Ca sa ajungem la Carthage (Cartagina), si sa vizitam toate obiectivele legate de acesta parte a Tunisiei am trecut prin orasul Tunis. Numele ei vine de la Qart Hadasht sau Noua Capitala, si a fost fondata in jurul amului 800 i.Hr. de catre fenicieni. In antichitate, Carthage era una dintre cele mai importante colonii romane si patria cartaginezilor. In zilele noastre este un cartier rezidential a Tunis-ului agreabila si moderna, al carui interes este dat de numeroasele vestigii a legendarelor perioade punice si romane. Aceste situri sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. Dintre vestigiile protejate, se evidentiaza anticele porti punice, gigantele terme ale lui Antonin, vilele romane, cat si “le tophet”, sanctuarul unde Didon, fiica regelui din Tyr, ar fi debarcat in anul 814 i.e.n. si unde copiii erau sacrificati ritualic in cinstea zeului Tanit si a zeului Baal-Hammon. Prima oprire a fost la bazarul din Tunis care se intinde pe o suprafata de 70 ha, asa ca daca nu respectati indicatiile ghidului s-ar putea sa va rataciti de nu va mai gaseste nimeni. Apoi am ajuns la Baile Antonine. Din ele au mai ramas doar partea de sobsol si etajul I. Dar alaturi este resedinta actualuli presedinte al Tunisiei Ben Ali. Apoi am vizitat Muzeu Bardo, Muzeul National Bardo cu cea mai frumoasa colectie de mozaicuri din timpul romanilor. Folosind codarea pe culori, erau mozaiucuri din diferite perioade: punica(feniciane)-bej, romana-albastra, crestina-roz, si araba-verde.? Fiecare reprezentand activitatile din perioadeloe respective, agricultura(recoltat, semenat, arat), flora si fauna(elefani, lei tigri, scene marinaresti, chiar si pe Virgilius sciind Eneida, din secolul III, si multe altele. Sunt aproximativ 30 de camere cu diferse mozaicuri.


2.????? El Jem-„Amfiteatru roman”. Acest mic oras de campie adaposteste un amfiteatru ce impresioneaza prin dimensiunile sale. Ce cauta aici, in mijlocul unui camp acoperit de livezi de maslin, cel mai mare vestigiu roman al Tunisiei? Maslinele au ele un rol. El-Jem a fost fondat in perioada punica(feniciana). In secolul al II-lea, sub stapanirea romana, el cunoaste prosperitatea si importantele recolte de masline de pe campurile invecinate l-au transformat intr-un mare centru la productiei de ulei. Un secol mai tarziu, aici au aparut vile luxoase si populatia a ajuns la 30 000 locuitori (mai mult ca in zilele noastre). Aceasta populatie avea nevoie de a fi animata si, astfel, a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 45 000 de locuri. Pentru a realiza spectacolul,?gladiatorii se luptau intre ei pana la moarte, sau se opuneau animalelor salbatice. Putin stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata, a carui data de nastere este undeva la anul 200, astazi este locul de desfasurare al unuia dintre cele mai renumite festivaluri internationale de muzica clasica.


3.????? Kairouan-„Orasul Sfant” Orasul Kairouan a fost fondat in anul 670 e.n. de catre Okba Ibn Nafaa, discipol al profetului Mahomed. Numit recent guvernator la condnucerea regiunii, in cautarea unui loc propice pentru instalare, dupa cum spune legenda sfanta, calul lui s-a dezechilibrat si cand a coborat de pe cal a gasind un potir de aur care ar fi fost pierdut la Mecca. Cand a ridicat potirul pierdut la Mecca, in acel loc a apraut un izvor. Interpretand aceasta descoperire ca pe un semn al divinitatii, a construit un oras pe aceste locuri. Legenda spune ca acest izvor corespunde cu izvorul sfant de la Mecca. Asa a aprut orasul El-Karawane, mai tarziu numit Kairouan. Marea Moschee, cu minaretul sa impozanta din centrul fortificatiei, a fost fondata in anul 671 e.n. de catre Okba Ibn Nafaa.?


Vizitatorii, de alta religie decat cea musulmana, pot vizita curtea interioara a moscheii, numai daca sunt imbracati corespunzatordar nu au dreptul de a intra in sala de rugaciune, dar pot sa zareasca impresionantele coloane decorate de la intrare in numar de 429 de colane (luate prin vandalizarea cetatilor romane). Exista chiar o coloana romana in sala de rugaciune a Marii Moschei din Kairouan), iar in curte o coloana cu o cruce crestina orienta spre un perete.


Moscheea Barbierului-este una din cele mai frumoase din Africa de Nord. Numele ei se datoreaza lui Sidi Sahab (care inseamna insotitorul) si care este inmormantat in acesta Moschee. Acesta avea obiceiul sa poarte cu el 3 fire din barba profetului oriunde mergea. Legenda spune ca firele de barba sunt ingropate cu el. Unul ii este pus sub limba, altul langa ureche si al treilea peste mana sa derapta. Din acest motiv, se spune ca pentru lumea musulmana saraca, daca? se merge la acesta Moschee de 8 ori sa?se roage, echivaleaza cu un mers la Mecca. Orice musuman, se scrie in Coran, este obigat sa mearga cel putin o data la Mecca sa se roage.


Ultima parte a excursie a fost vizitarea Moscheii lui Habib Burghiba. A fost construita intre 1963-1966. Apoi s-a construit mausoleul de familie alui Burghiba. In 2000 a murit Burghiba la varsta de 96 de ani si? corpul lui este depus intr-un sicriu de marmura si placat cu aur de 18 karate, contrar obiceiului musulman de ingropaciune. Corpul decedatului de infasoara de trei ori pentru barbati, in panza alba si de cinci ori pentru femei si se pune direct in groapa, din acest motiv nu prea sunt mandrii tunisienii. Este ceva imens, iar la intrare sunt doi stalpi uriasi de 25 m fiecare ca sa se vada departe locul unde este mormantrul lui.


Burghiba a fost presedintele care a asigurat independenta Tunisiei din 1956, si a dat anumite drepturi femeilor, a incercat modernizarea tarii.


Concluzie: Singura parte interesanta din acesta vacanta, sunt excursiile organizate de firmele de turism. Probabil ca la inceput de sezon ghizii au mai mult entuziasm si sunt mai putin plictisiti. In rest Tara este interesanta dar foarte murdara, cu peturi, pungi de plastic, hartii, aruncate peste tot, de la autostrazii(ei au multe) pana pe cele mai principale stazi din statiuni si localitati.?Mergand cu autocarul in excursii am vazut mai multe localitati si toate erau impodobite cu aceste gunoaie in cantitati uriase, pacat.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.