Impozitul minim – groparul firmelor romanesti!

Impozitul minim – groparul firmelor romanesti!

0 326

Aproximativ 35% dintre firmele existente se vor inchide in urma aplicarii impozitului minim, a declarat, marti, la o conferinta de tema impozitului forfetar, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Sorin Dimitriu.
”Din totalul celor peste 600.000 de intreprinderi mici si mijlocii existente, numai 12.000 asigura varsaminte, reprezentand 85% din sumele colectate la bugetul de stat. In urma aplicarii impozitului minim, aproximativ 35% dintre firme vor disparea. Peste 200.000 de firme nu realizeaza venituri, nu au contributii la stat, dar functioneaza”, a afirmat Sorin Dimitriu.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gratiela Iordache, a precizat faptul ca „mai mult de o treime din firmele existente produc pierderi. Sunt multi contribuabili care mentin firmele pe pierdere 4 – 5 ani consecutiv”.
”Majoritatea firmelor care prezinta astfel de situatii provin din domeniul tranzactiilor imobiliare, comertului cu amanuntul, comertului cu ridicata, consultanta, contabilitate. Acestea sunt ramuri cu profit economic, in perioada de crestere economica. Cu toate acestea, raporteaza pierderi. Pe de alta parte, bugetul asigurarilor sociale este pe deficit, iar noi il alimentam de la bugetul de stat”, a declarat Gratiela Gheorghe.
In acest context, impozitul minim este o solutie ce insanatosire a climatului economic romanesc, a precizat vicepresedintele CCIR.
”Impozitul minim este o solutie pentru a identifica o societate viabila de una mai putin viabila. Totodata, reprezinta o modalitate de crestere a increderii in mediul de afaceri. In contextul economic actual, impozitul forfetar este absolut necesar”, a mai spus Dimitriu.
La ora actuala, 110.000 de firme au o cifra de afaceri mai mica de 10.000 lei, potrivit pesedintelui CCIR.
Reprezentantii mediului de afaceri prezenti la intalnire au criticat decizia de a impune un impozit minim pe venituri firmelor, precum si grila stabilita pentru plata acestuia, legislatia actuala in vigoare.

Impozitul forfetar a intrat in vigoare de Ziua muncii
Firmele vor plati un impozit minim anual (forfetar) cuprins intre 2.200 lei (circa 500 euro), daca au venituri totale anuale mai mici de 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) daca au venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care au venituri totale anuale cuprinse intre 52.001 si 215.000 lei vor plati un impozit minim anual de 4.300 lei (circa 1.000 euro), iar cele cu venituri intre 215.001 si 430.000 lei vor plati un impozit minim anual de 6.500 lei (circa 1.500 euro).
Pentru transa de venituri anuale de 430.001-4,3 milioane lei, impozitul minim va fi de 8.600 lei (circa 2.000 euro), pentru venituri anuale intre 4,3 milioane si 21,5 milioane lei impozitul minim se cifreaza la 11.000 lei (2.500 euro), pentru venituri anuale intre 21,5 milioane si 129 milioane lei, impozitul minim va fi de 22.000 lei (5.000 euro).
Societatile comerciale care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai mic decat limita minima pentru intervalul de venituri anuale in care se incadreaza.
Pentru calculul impozitului minim vor fi luate in considerare veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale, veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare, veniturile neimpozabile prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.