Imposibilul din Gaza, de la Rafah…!

Imposibilul din Gaza, de la Rafah…!

0 52

Wall Street Journal dezvăluie că israelienii vor să evacueze populația din Rafah (pe care îl bombardează în aceste momente) în 15 tabere de refugiați de câte 25.000 de corturi, amplasate pe teritoriul Egiptului. Ultimii suporteri ai genocidului repetă din punctajul propagandei: „dar Egiptul de ce nu-i ia, că sunt musulmani de-ai lor!?…”
Asta e ca și cum ai intra peste vecin să-i iei casa și ai certa rudele lui că nu vor să-i adopte copiii, ca să poți să te bucuri și tu în tihnă de spațiul abia câștigat. Nicio altă țară n-ar trebui să participe în vreun fel la operațiunea de purificare etnică. Ea trebuie asumată exclusiv de scelerații care au putut-o planifica și pune în operă ca o idee viabilă.
Mai întâi, câteva date din teren.
Rafah e un oraș cât Roșiorii de Vede ca suprafață, aflat chiar pe graniță, care anul trecut avea 170.000 de locuitori. Iar acum a ajuns să aibă 1.650.000. Motivul e foarte simplu: acolo au fost înghesuiți sinistrați din toată Fâșia Gaza. Pentru că acolo li s-a spus să meargă și pentru că bombardamentele merg de patru luni dinspre nord spre sud și acolo au fost „mânați”.
Fâșia Gaza însăși era supra-populată la 2,4 milioane de locuitori, pentru că jumătate din ei erau deja refugiați mult înainte de 7 octombrie, în urma anexărilor din deceniile trecute. Fâșia Gaza are o suprafață cât un București și jumătate, dar nu e un oraș, ci o suprafață preponderent aridă cu sate și unele orașe super-aglomerate.
Capitala Gaza City, aproape lipită de Rafah, are o suprafață cât Pucioasa. Densitatea mare făcea previzibil numărul uriaș de victime pe metru pătrat.
Adepții acestei pedepse colective administrată palestinienilor mai zic: „e vina lor, că au votat greșit, au ales Hamas, suportă consecințele…”.
Alegerile de care vorbesc ei au avut loc în Gaza în 2006. Jumătate din populația fâșiei nu era născută atunci. Media de vârstă e 18 ani. Probabil că alte zeci de procente erau născuți, dar n-aveau drept de vot.
Lăsăm deoparte cinismul de a pedepsi popoare întregi, ba pentru că n-au democrație, ba pentru că aleg greșit în democrație. (Cum ar fi sunat pedepsirea tuturor americanilor că l-au ales pe Bush și a tuturor rușilor că l-au ales pe Putin?)
Dar te întrebi pe cine trebuia să voteze cineva care se naște într-un lagăr? (Pichetele la ieșirea din Gaza au fost puse de Israel în 1991.) Desigur, puteau să voteze și ei partide ecologiste, pacifiste, feministe…
De cealaltă parte, israelienii au votat și ei – cel mai extremist guvern din istoria de 75 de ani a țării. Pentru că și societatea lor trece prin niște transformări profunde și conține câteva grupuri puțin înțelese de noi. Din cei 9 milioane de cetățeni, trei sferturi sunt evrei, dar nu sunt toți la fel.
Există partea de societate ultra-progresistă, care ne e arătată de obicei, cu subtextul: „sunt o societate modernă, la fel ca noi, diferiți de arabi, care sunt niște sălbatici islamiști”. Au cele mai mari parade LGBT la Tel Aviv, baruri, distracție, stațiuni.
Problema e că acea bucată de populație, secularistă, e abia pe linia de plutire cu perpetuarea.
Dar Israelul face de multă vreme ceva unic: plătește o parte din populație să facă copii.
Nu direct, dar oferă o puzderie de avantaje fiscale, stipendii, scutiri de armată, încât e ca și cum. Așa se face că segmentele de populație cele mai religioase, ultra-ortodoxe, se înmulțesc într-o veselie.
Femeile haredi fac în medie 6,6 copii, încât le-au depășit și pe arăboaicele din Israel la rata fertilității.
Dacă ne gândim, e o selecție exact pe dos decât cea practicată de creștini. De secole, preoții catolici sunt celibatari. Iar cei mai evlavioși dintre ortodocși sunt în mănăstiri. În ambele cazuri, gena lor dispare.

Ideea de a plăti oameni să studieze texte rabinice toată ziulica a dus la situația că 60% dintre bărbații ultra-ortodocși din Israel nu muncesc. (La fel și jumătate dintre femei.)
Dacă la crearea statului, când li s-a acordat acest privilegiu, studenții la teologie erau 400 în toată țara, în 2021 ajunseseră 138.000.
De voie, de nevoie, li s-a făcut și un batalion special în armată, deși pacifismul era ideea de bază.
Haredi au ajuns să fie cam 1,3 milioane din cele 7 de evrei israelieni. O consecință e proliferarea partidelor fundamentalist – religioase, care au ajuns în coaliția de guvernare. Unele au o viziune mistică foarte „ambițioasă” legată de pământul promis.
Dacă la crearea statului modern, majoritatea colonizatorilor erau așkenazi din Estul Europei, chiar și aceștia pierd teren, fiind cam 2,8 milioane. În schimb, sunt în ascensiune evreii orientali, mizrahi, care au ajuns 3,2 milioane. (Tind să fie de rit sefard, dar nu intrăm în discuția despre noțiunile respective.) Ideea e că și acești tind să fie mai refractari la modelul occidental de societate și să prefere partide tradiționaliste.


În fine, există contingentul radical al noilor veniți din America. Aceștia pot fi moderniști și secularizați, au engleza ca limbă maternă, dar nu de puține ori sunt îmbibați de un fanatism apocaliptic și ultra-naționalist. Din rândurile lor se selectează mulți din coloniștii, care ocupă case în teritoriile palestiniene. Genul de om dispus să trăiască toată ziua cu arma la brâu într-un sat „recuperat” (în viziunea lui) de la arabi.
Din acești noi veniți s-au selectat și Meir Kahane, fondatorul unei noi forme de ultra-naționalism, judecat pentru terorism în SUA. Sau atentatorul Baruch Goldstein, care în 94 a intrat cu un automat într-o moschee cu 800 de participanți și a mitraliat 125 din ei, ucigând alți 29.
Cu acest „erou”, actualul ministru Itamar Ben Gvir și-a făcut tablou. Iar lumea l-a votat cu toată încrederea suficient cât să-l aducă în coaliția de guvernământ acum doi ani.
E o cu totul altă mentalitate decât ne imaginăm noi, la fel cum nu putem înțelege fundamentalismul musulman, cu atentatorii sinucigași. Ieri, un grup de 100 de israelieni s-au postat în calea camioanelor cu ajutoare, ca să nu ajungă în Gaza la cei înfometați. „Nu dați ajutor violatorilor!” au scandat ei.
De altfel, însuși guvernul Netanyahu blochează organizația ONU pentru refugiați să mai livreze ajutoare, susținând (fără dovezi) că 12 din cei peste 30.000 de voluntari ar fi simpatizanți Hamas, chiar legați de atentatul de la 7 octombrie.

Autor: Reactiunea
Sursa: facebook.com

NOTA
Afost utilizate ca sursă de informații:
https://www.g4media.ro/israelienii-vor-sa-evacueze-orasul…
https://www.nytimes.com/…/world/middleeast/29israel.
htmlhttps://www.npr.org/…/gaza-food-hunger-israel-protests
https://www.reuters.com/…/un-agency-says-aid-shipment…/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.