Impactul tigarilor asupra fumatoarelor

Impactul tigarilor asupra fumatoarelor

0 44

Fumul de tigara “uraste” la propriu femeile: raportul dintre prejudiciile aduse de fumat organismului feminin este, comparativ cu cele aduse organismului masculin, de 5 la 1. Acesta este rezultatul unui studiu prezentat de Elena Tremoli, profesor in cadrul Facultatii de Farmacologie a Universitatii din Milano, la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, desfasurat la Paris.
Organismul feminin se dovedeste deosebit de vulnerabil la efectul nociv al fumatului, indiferent de factori precum varsta, presiunea arteriala, greutatea in exces sau statutul social, noteaza cotidianul italian Corriere della Sera.
“Este cunoscut faptul ca femeile sunt protejate in mod natural, hormonal, de boli cardiovasculare, mai ales ininte de menopauza. Din acest motiv, factorilor daunatori pentru sanatatea femeilor li se acorda mai putina atentie”, a atentionat Tremoli. Intre timp, bolile cardiovasculare provoaca in Europa 4,3 milioane de decese anual, dintre care 242.000 in Italia, iar acest bilant devine din ce in ce mai “roz”.
Elena Tremoli a mai mentionat un factor curios: cu cat mai instruit este un barbat, cu atat mai ‘poluate’ sunt arterele lui, insa in cazul femeilor nu se observa o asemenea dependenta.
Bolile cardiovasculare constituie un “privilegiu” pentru barbatii de 55-60 de ani, apoi, pe parcursul unei scurte perioade, se inregistreaza o ‘egalitate’ intre cele doua sexe, insa in jurul varstei de 75 de ani raportul se schimba. Potrivit profesorului Roberto Ferrari, acest lucru se intampla nu doar din cauza slabirii protectiei hormonale odata cu instalarea menopauzei, ci si din cauza faptului ca femeile incep sa duca un mod de viata nesanatos, specific barbatilor: mananca mult si prost, fumeaza, fac putina miscare.
Deocamdata, campania pentru profilaxia bolilor cardiovasculare la femei pare pierduta. Femei fumatoare sunt din ce in ce mai multe. De asemenea, femeile abandoneaza mai greu acest viciu.
Potrivit unui alt studiu prezentat in cadrul congresului de la Paris, fumatul si consumul de alcool “costa” mult femeile europene: acestea traiesc mai mult decat barbatii, dar mai prost calitativ.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.