Imigrantii nu au loc pe piata fortei de munca a tarii adoptatoare

Imigrantii nu au loc pe piata fortei de munca a tarii adoptatoare

0 94

In Europa, angajatii proveniti din imigratie sunt frecvent ori supercalificati fata de autohtoni ori au mai multe sanse sa fie someri, scrie publicatia britanica The Guardian. Un caz edificator este acela al unui supermarket de la Bruxelles, unde multi dintre angajati au un titlu universitar si chiar doctorate.
Un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) referitor la patru tari europene, Belgia, Olanda, Franta si Portugalia, a aratat ca imigrantii din prima si a doua generatie sunt expusi mai mult riscului de a fi nevoiti sa faca munci pentru care ei sunt supercalificati fata de majoritatea populatiei, ei avand de asemenea si sanse mai mari sa devina someri, cu exceptia cazului Portugaliei, unde somajul printre imigranti este mai scazut pentru simplul fapt ca multi s-au dus acolo cu intentia expresa de a inlocui forta de munca lipsa.
Si Olanda si Belgia au probleme destul de mari cu imigrantii care, de multe ori, sunt angajati in posturi cu mult sub nivelul pregatirii lor.
Mai mult decat atat, se pare ca situatia nu v deveni mai roz in viitor, dat fiind faptul ca scolile care inregistreaza un numar mare de imigranti tind sa fie subfinantate iar profesorii de acolo ii sfatuiesc pe elevi sa se indrepte catre o calificare tehnica mai degraba decat spre universitate.
Prejudiciile continua si la locul de munca acolo unde angajatorii, chiar daca nu sunt in mod deschis rasisti, nu sunt de parere ca imigrantii calificati detin aptitudinile necesare sau capacitatea de intelegere culturala pentru exercitarea meseriei respective.
Somajul printre imigranti este de 2,5 ori mai mare decat la nivelul populatiei native, in timp ce doar o treime din femeile imigrante au un loc de munca.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.