„Ilie, Ilie, lama sa ba tai n-ai?”

„Ilie, Ilie, lama sa ba tai n-ai?”

0 140

Desi scripturile din dosarul lui Gigi Becali fixau negru pe alb termenul pentru iesirea oierului din hruba intunecoasa la 29 de zile, latifundiarul s-a inaltat mai repede de pe patul de detentie. E drept ca nu dupa trei zile, dar asta nu-i rapeste lui Becali sarmul christic pe care si l-a pus in valoare inca din ziua arestarii, cand si-a (con)dus singur crucea cardanica a volanului de Maybach pana in poarta penitenciarului. A continuat apoi cu scurte fragmente de Golgota, cand anchetatorii l-au plimbat de la inchisoare la Parchet, pentru audieri. Prilej cu care si-a aratat catusele de la maini si a strigat cuvinte biblice, asezonate cu sarea si Pipera momentului.
In (totusi) scurta sedere dincolo de gratii, Gigi Becali trebuie ca si-a stricat ochii si si-a tulburat mintea cu lecturi din Biblie, daca e sa-i dam crezare. Atat de mult a tocit buchiile evanghelice si a mai dat si la altii din ele ca s-a cam incurcat in citate. „Becali pe cruce, Barabas in libertate” n-avea cum sa fie o fraza credibila in urechile audientei; Becali nu prea era un nume comun in vremurile alea, nici macar la un popor care crestea oi ca ocupatie principala. Noi, crestini mai harsiti, stim ca Becali e, de fapt, o inventie media.
Apoi, credinciosul Becali pretinde ca Dumnezeu i-a dat o palma, dar el n-a mai zabovit in puscarie sa intoarca si celalalt obraz, cum spune pilda. si s-a grabit sa se libereze.
Nici n-a iesit bine ca i-a si iertat pe cei doi talhari intre care fusese rastignit. I-ati recunoscut pe Vantu si Voiculescu, carora nu le-a spalat picioarele, cum cere datina smereniei, dar le-a pupat mainile in prime-time de boieri ce sunt ei ca i-au luat apararea cu televiziunile lor vandute cat a fost el la bulau.
Cat despre noaptea de spaime din gradina Ghetsimani cand Domul a rostit catre ceruri cumplitele „Eli, Eli, lama sabahtani?!” au fost interpretate dupa ureche de crestinul Becali. Vrand el sa iasa de la zdub ferchezuit si proaspat ras, i-a strigat gardianului printre gratii, vorbind pe nas ca era putin racit: „Ilie, Ilie, lama sa ba tai n-ai?”
Dar unde-a le-ancurcat Gigi cel mai tare a fost cand a promis lumii de-acum incolo un cu totul alt Becali, mai cinstit, mai politicos si mai respectuos.
Asta nu-i Invierea, frate, e Schimbarea la fata.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.