Ilegalitate

Ilegalitate

0 143

Puterea regimului comunist a stat in forta Securitatii – cunoscuta „Cooperativa Ochiul si timpanul”. Mania ascultatului, interceptarii convorbirilor si stocarea acestor date, mostenita de la vechiul regim, pare sa fie blocata pentru un timp. Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat: stocarea tuturor datelor legate de convorbirile telefonice nu este legala, la fel si divulgarea de catre companiile de telefonie a informatiilor despre locul unde se afla o persoana sau a identitatii celui cu care vorbeste. Aceste fapte incalca Constitutia.
Legea care starnit atatea controverse prevede retinerea anumitor date de catre companiile de telefonie mobila ,timp de sase luni. Potrivit legii, „furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii au obligatia ca, la solicitarea autoritatilor competente, sa transmita acestora de indata datele retinute „
Acest act normativ a fost contestat de o organizatie neguvernamentala la Curtea Constitutionala. S-au invocat mai multe deficiente, iar instanta a decis.
Locatia persoanei care vorbeste la telefonul mobil, persoana cu care aceasta discuta si tipul aparatului folosit sunt date confidentiale. Curtea Constitutionala a stabilit ca incalcarea acestor norme, stocarea acestor date, aduce atingere vietii private, dar si secretului corespondentei.
Companiile de telefonie mobila invoca insa arhivarea unor date conexe convorbirii telefonice. Fara sa arate in concret in ce constau aceste date conexe, lasa loc de interpretare, lasa posibilitatea organelor care aplica prevederile acestei legi sa ia masuri discretionare
Juristii spun ca existenta unei anchete penale este singura justificare pentru care Politia sau Parchetul pot cere acces la date de asemenea natura. Anchete celebre precum fuga lui Omar Hayssam din þarã sau dosarul privind furtul armelor de la Ciorogarla au fost finalizate abia dupa ce procurorii au avut acces la informatii legate de locul unde se aflau anumite persoane.
Eficienta sau nu in anumite cazuri, iata ca legea se dovedeste a fi ilegala. Si pe buna dreptate. Daca sunt cazuri in care exista banuieli de infractiuni, atunci, foarte simplu, Parchetul poate cere punerea sub urmarire a respectivelor convorbiri. Dar ca sa ma asculte pe mine in ce pozitie vreau sa o pun cu nevasta sau amanta sau in care piata sunt rosii mai ieftine, acest lucru este absurd.
Sunt curios ce va urma.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.