Ieri MOARTEA LUI STALIN nu i-a impresinat decât pe vreo 25-30...

Ieri MOARTEA LUI STALIN nu i-a impresinat decât pe vreo 25-30 de brașoveni …

0 322
Cand am aflat ca Ministerul de Cultura din Rusia a suspendat difuzarea comediei britanice “The Death of Stalin”, la 23 ianuarie (cu două zile înaintea premierei de la Moscova!), am zis ca …trebuie sa ma duc la Mall-ul din curtea fostei fabrici TRACTORUL… sa vad neaparat fimul extremist care crează daune de imagine Kremlinului. Și asta tocmai în pragul campaniei  pentru alegerea lui PUTIN !!! Cenzură! a strigat  presa internațională. Nicidecum, a răspuns Moskova care, cinematografic, inca  crede in lacrimi!. Dar care-i actul  extremist de era acuzat astfel filmul? Tăcere….  scandal dincolo de granițele Rusiei. Exces de zel din partea unor funcționari stupizi?
S-ar putea crede că, în Rusia, nu mai exista o obsesie pentru filme. Si exista… Anul trecut, filmul rusesc 
“Matilda”, a fost povestea de dragoste a ultimului țar, Nicolae IIcu o balerină… Controverse, si un nesperat succes comercial, cu săli pline nu doar la Moscova ci și la Berlin și Paris. Astăzi, comedia “Moartea lui Stalin”, care se petrecea începând cu seara de 28 februarie 1953, când  Stalin i-a invitat pe Malenkov, Beria, Hrușciov și Bulganin, la o „bauta” cu votca, ca la rusi! Cine să știe ca era ultima petrecere …in film, dată de urmasul lui Petru cel Mare?
Următoarea seara, gărzile l-au găsit întins pe jos, paralizat. Într-un târziu sunt chemați doctorii… începe agonia care se sfârșește la 5 martie, cu moartea… oficiala a lui Stalin.  Odata cu acest eveniment începe o luptă crâncenă, pe alocuri sângeroasă, între principalii lideri, ce se va încheia în 1957, cu victoria lui Hrușciov. Istoria e …istorie! Spectaculoase sunt doar ultimele zile și ore ale lui Stalin, dar mai ales lupta pentru succesiune care se înfiripa, încă de la capul muribundului care agoniza într-un fel care trezea spaima colaboratorilor apropiați, veniți ca să-l …privegheze, extra-ortodox!
Filmul e britanic, umorul, de asemenea, nu-l „simte” oricine… Fiind vorba de unul din „Taticii Istoriei moderne a Rusiei”,  prima dată la Moskova a rulat în cerc restrâns, cu ușile închise,  la cinema “Karo”, din centrul comercial “Atrium”. ...Cam ca la Tractorul, din Brasov, numai ca la Moskova n-au daramat ditamai fabrica  europeana de tractoare să faca Mall… Si unde fusese, pușchea pe limba, tocmai un Aerodrom Militar. Câteva zile mai târziu, la 22 ianuarie a.c., chiar la Directia Culturii Moskovite, s-a făcut o vizionare specială, ca pe vremuri la noi, la care au participat regizorul Nikita Mihalkov, producătorul  Vereșciaghin, deputați din Comisia de Cultură a Dumei… Adica chestie serioasa, sa nu se rasuceasca Stalin in mormnt, sau sa faca vreo Revolutie in Iad …unde sef putea fi chiar tov. Lenin!
Atunci, cel mai probabil, s-a luat decizia interzicerii filmului. Cu Lenin nu se poate glumi, desi el avertizase, ca urmasii sa stea cu ochii pe tov. Stalin… nu cum am facut noi cu tov. Basescu… A doua zi, la 23 ianuarie, “un grup de oameni de cultură” a adresat ministrului Medinski o scrisoare în care cere să interzică filmul. Printre semnatarii scrisorii se numără regizorii Mihalkov, Vladimir Bortko, scriitorul Iuri Poliakov. Au lipsit doar Plesu si Liicheanu! Ei spun că filmul e un “pamflet” despre istoria Rusiei, o comedie care “ponegrește memoria cetățenilor noștri care au învins fascismul”. Însă, filmul nu este nici despre război, nici despre fascism, ci despre… ultimele zile ale lui Stalin. Nici Jirinovschi n-a protestat, desi el protesteaza cu aprobare oficiala, fiind acolo un fel de Visan de la PMP! Teoretic doar staliniștii s-ar fi putut simți ofensați, în vreun fel. Dar pentru cine, ca nici comunistii nu mai sunt ce-au fost…
Rezultă că, semnatarii scrisorii n-au nici o problemă cu crimele lui Stalin  – nu puține, multe, multe milioane! – ci doar cu lipsa de respect a autorilor scenariului față de acesta. Și totuși, în filmele sale, Mihalkov – implicat în decizia de interzicere a filmului britanic – a fost critic cu tov. Stalin, nu l-a prezentat în cel mai măgulitor mod cu putință. În ultimii ani, în filmele istorice rusești (cel mai recent serialul Troțki), Stalin e prezentat critic, chiar foarte critic de actualii urmasi ..
Atunci, care să fie problema cu “Moartea lui Stalin”? De ce a fost interzis filmul?
Sa intelegem ca poți să-l critici pe Stalin până la desființare, poți să-l înjuri pe Stalin. Dar nu ai voie să râzi de tovarasul Stalin, n-ai voie să-l ironizezi, n-ai voie să-ți bați joc de el.
Stalin nu e doar personajul istoric Iosif Visarionovici Stalin. În Rusia, Stalin e  încarnarea puteriiesența puterii. E imaginea standard a Kremlinului. Sigur, puterea poate căpăta o altă înfățișare, Hrușciov, Brejnev, Gorbaciov…. și alți locatari ai Kremlinului. Dar esența puterii rămâne Stalin. Din cauza asta, să râzi de Stalin înseamnă să-ți bați joc de putere, ceea ce pentru deținătorii puterii e inadmisibil. Seriale istorice rusești, chiar și atunci când sunt critice față Stalin, insuflă respect pentru “măreția” lui, nu un Stalin tiran, dar și ridicol. Filmul britanic vorbește despre călăi și victime. O abordare mai puțin conformistă, cu care publicul din Rusia nu e familiarizat.Si nici cu „istoria” personajelor englezii n-o prea nimeresc. De ce atunci mesajul filmului sperie Kremlinul, doar nu toate  elitele că orice putere pămânească vor sfârși la un moment dat, așa cum și Stalin a murit. Este un film-bașcalie despre tirani-călăi, despre victime și despre violență. Comedia invită la o discuție serioasă despre violență. Adică, exact ce lipsește în Rusia, de vreo 50 de ani. O dezbatere despre violența din politică. Despre violența care nu e doar instrument   în regimurile totalitare.
Comedia britanică, altfel cam schioapa, propune o altă versiune: violența e dezbrăcată de ambalajul ideologic și i se spune pe nume. “Moartea lui Stalin” e o comedie, dar tema discutată aici e atat de serioasă, parca mult prea serioasa si importantă cac sa folosesti doar o floreta, manuita stangaci de un regizor care nu prea cunoaste RUSIA. În ciuda interdicției, filmul a rulat două zile la Moscova, la cinematograful “Pioner”. Sala a fost plină, titlul atrage dar nu convinge… Si abia acum se va vinde.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.