Iată că se poate! Deși sunt doar 5 miloane, dintre care 8,5%...

Iată că se poate! Deși sunt doar 5 miloane, dintre care 8,5% maghiari, slovacii au pus botniţă Ungariei!!

Situaţia minorităţii maghiare din Slovacia (şi pretenţiile conducătorilor ei, dar şi pretenţiile conducătorilor din Ungaria cu privire la acea minoritate) este o situaţia foarte asemănătoare cu cea din România. Am primit pe mail un material interesant despre cum a rezolvat (măcar parţial) Slovacia această problemă (lupta pentru autonomie teritorială pe motive etnice!) cu demnitate, într-o maniera intransigentă, corectă şi europeană. Redam mai jos câteva pasaje din material. Cum a rezolvat Slovacia problema minoritatii maghiare? Detalii în continuare.

Președintele ungar oprit la graniță
Sa ne aducem aminte de  refuzul autorităţilor slovace de a permite, intrarea în propria lor ţară a fostului preşedinte al Ungariei, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf.Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari. Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă: anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 45 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşoviaîntre care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia. Întrucât nu s-a ţinut seama de anunţul făcut pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, presedintele ungar a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; pentru ca a fost declarat „persona non grata”! Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare ce erau preconizate a se desfăşura.

Iata, Slovacia a făcut faţă cu succes si intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea unei legi prin care se interzice dubla cetăţenie politica a slovacilor, iar etnicii maghiari care deţin si cetăţenia ungară, nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia.

Ce-i cu noi?  Sa ne fie clar: O cetatenie in plus, nu inseamna doar un pasaport in plus!!
In chestiunea aceasta, este foarte interesantă si necesara aceasi decizie ce este utilă şi se poate aplica inclusiv în România. În prezent, Ungaria oferă cetăţenie maghiară oricărui român care  o doreşte…, “doar cu buletinul”, pentru ca astfel îşi creşte si numarul ungurilor de acasa în… acte, dar oficial, iși stabilizează  si numărul “maghiarilor” din Ardeal – actiune care de fapt, pregăteşte si astfel terenul pentru iluzoria anexare a Ardealului la Ungaria.

Acest lucru poate fi blocat exact ca în Slovacia –  prin lege!! Astfel, cetatenii ce doresc să aibă în acelaşi timp doua cetăţenii vor “pierde” dreptul de a alege si a fi ales in Slovacia, dupa ce ai depus „dublu juramant” …adica in plus si pe constitutia unei alte „patrii”!!,  In consecinta, cine nu are doar cetăţenie slovacă nu poate ocupa funcţii publice pe teritoriul Slovaciei.
Se poate aplica, fara probleme şi în România? Desigur, după ce dăm o lege  a drepturilor cetetenesti pentru o singură cetăţenie. Iar maghiarii din România care vor alege DOAR cetăţenia maghiară – firesc ca în România funcţiile publice nu vor mai putea fi ocupate de acestiaci doar de către persoane cu cetăţenie română. Poate ca astfel, și în judeţele Harghita, Covasna, Mureş + alte judete si oraşe „mixte”vor putea reveni si românii în funcţiile publice (primării, consilii locale, consilii judetene, inspectorate şcolare etc) – ceea ce înseamnă foarte mult pentru diminuarea pornirilor aberante de autonomie teritorială în zonă.
Se pot face astfel de lucruri, sigur, strict legale, bine gândite înainte, care nu au de-a face cu teorii absurde despre eliminare a romanior din viatza publica locala!

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile Slovaciei au implementat si regionalizarea pe criterii economico-sociale, respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, și evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria  nu numai în cazul de faţă, dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, unde există o minoritate maghiară revendicativa, de regulă teritorial.
Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, Statul si Guvernul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarnoa şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei. De asemenea, trupa huliganilor de rock-etnic Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari cuprinse în repertoriul ei.

O menţiune se impune, anume : măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare! 

de Col. (r) prof. Claudiu Aiudeanu,

COMENTARII

 1. Foarte necesar si perfect european ar fi ca si Romania
  sa respecte calitatea unica de cetatenie romana si sa ia
  toate masurile ce se impun,ca atare!
  Deci cine are dubla cetatenie si a jurarat credintza in
  fata lui Dumnezeu si pe o alta Constitutie,nu mai are
  dreptul moral si politic sa candideze si sa fie ales in functii publice!
  Nu-l da nimeni afara din Romania,si-a luat si cetatenie a Ungariei.sa-i fie de bine.
  Dar nu poti fi angajat sau ales in functii publice ale statului Roman,cand ai jurat
  mincinos si pe constitutia altui stat!!!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.