Braşovul unul dintre cele patru centre pilot pentru noul tratament pentru Covid...

Braşovul unul dintre cele patru centre pilot pentru noul tratament pentru Covid 19. Administrarea începe după Paşte.

0 98


Pacienţii braşoveni grav infectaţi cu noul coronavirus vor putea avea acces, în curând, la tratamentul cu plasmă umană hiperimună – un tratament salvator de vieţi, utilizat deja, în mod experimental, în mai multe ţări din Uniunea Europeană, SUA şi China şi care a fost autorizat, recent, şi în România suntem anunțați într-un comuncat remis presei de către Consiliului Judeţean Braşov.

Astfel s-a semnat un contract de sponsorizare între autoritatea județeană și firma Besmax Pharma Distribution din Bucureşti, care va pune la dispoziţia administraţiei publice judeţene, în mod gratuit, un echipament de plasmafereză (colectare de plasma umană), în vederea utilizării experimentale, în scop terapeutic, a plasmei umane hiperimune, recoltată de la pacienţii COVID-19 vindecaţi (convalescenţi).

Acest echipament va fi instalat, după Sărbătorile Pascale, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care deţine o unitate autorizată pentru colectarea de sânge şi va putea fi utilizat pentru colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii, care deja s-au vindecat de COVID-19 şi au un nivel crescut de anticorpi, ce pot transferaţi, astfel, pacienţilor critici. Totodată, plasma umană, astfel colectată, va putea fi utilizată şi pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienţii infectaţi cu SARS-COV2), conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii.

Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenţi este considerată soluţia cea mai promiţătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea şi validarea unui vaccin anti-COVID-19 şi a unui tratament medical standard. Principiul de bază e cunoscut de peste un secol şi a fost aplicat şi în alte cazuri de infecţii virale (Ebola, de pildă). Cei vindecaţi de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluaţi împreună cu plasma lor şi transferaţi în sângele pacienţilor aflaţi în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.
La momentul actual, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov se va număra printre puţinele unităţi sanitare din România, care va beneficia de un astfel de echipament. Firma Besmax Pharma Distribution va livra, până cel târziu pe 25 aprilie 2020, un total 18 echipamente de plasmafereză, în locaţiile în care acestea au fost solicitate de autorităţile locale sau de Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Judeţean Braşov ar putea deveni furnizor de „plasmă cu anticorpi”

Specialiştii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov vor putea colecta, cu ajutorul acestui echipament, plasma de la donatorii locali convalescenţi COVID-19. De asemenea, dacă va fi necesar, plasma recoltată va putea fi trimisă la centrele specializate din apropiere pentru testare virală (HIV, Hepatita, Sifilis, etc) şi confirmare titru crescut de anticorpi IgG, dar şi pentru carantinarea plasmei convalescente până la sosirea rezultatelor testării virale. Nu în ultimul rând, plasma va putea fi transmisă la centrele specializate pentru procesare (inactivare şi transfer cu suteoze sterile în pungi de 200 ml), depozitare (congelare la -25 grade Celsius) sau distribuţie distribuţie către spitale.
Produsele astfel procesate şi validate din punct de vedere al securităţii şi calităţii transfuzionale vor fi distribuite către spitalele din regiune, care tratează pacienţi critici COVID-19. După ce a semnat contractul de sponsorizare, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a ţinut să mulţumească reprezentanţilor acestei firme, pentru sprijinul acordat în vederea asigurării tratamentului cu plasma umană, pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, aflaţi în stare critică din judeţul Braşov. „Este un echipament care permite procesarea a 15 donări de plasmă, iar kiturile de colectare primite pentru recoltarea plasmei de la pacienţii vindecaţi – ar ajunge pentru 2 (două) luni de funcţionare fără întrerupere a echipamentului, timp în care ar putea fi trataţi un număr de 3000 şi 10.000 de persoane. Este responsabilitatea noastră să facem tot ceea ce putem, în această perioadă, pentru personalul medical din spitalele braşovene, angrenate în lupta cu infecţia COVID-19 şi, mai ales, să le asigurăm accesul la echipamente şi terapii de ultimă oră”, a declarat Veştea.

Doar patru aparate în ţară
Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri seară că de săptămâna viitoare se va administra noul tratament în România. „Suntem pe cale să introducem o terapie performantă, dată recent, acea terapie cu plasmă hiperimună. Asta înseamnă că de la pacienţii care s-au vindecat de infecţia cu coronavirus se recoltează plasmă sangvină care conţine o concentraţie ridicată de anticorpi anti-covid şi e trecută printr-un proces de plasmafereză. Se injectează, se tratează această plasmă pacienţii severi, aflaţi în terapie intensivă. Am primit o donaţie de patru aparate de plasmafereză pentru aşa ceva. Este nevoie de asemenea verificarea acestei plasme, pentru a vedea dacă aceasta conţine şi alţi viruşi. E o chestiune de zile. Presupun că după Paşte vor intra cât mai repede”, a spus Horaţiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătăţii.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.