Huse de Touareg

Huse de Touareg

0 210

Chiar dupa ce si-a upgradat comunicarea in minister prin cooptarea lui Andrei Gheorghe si a lui Dan Bittman, mesajele lui Sebastian Vladescu de la Finante catre populatia contribuabila sunt mai obscure decat inainte. Zapciul Vladescu anunta de catea zile ca pritoceste o lege care sa mareasca impozitele pe imobiliare – case, apartamente, vile – despre care pretinde ca nu sunt calculate in prezent la valoarea reala. Asa o fi, desi realitatea imobiliara din Romania e departe de normalitate, iar scaderea preturilor la apartamente nu e o prabusire, cum scancesc agentii imobiliari, ci o firava tendinta de apropiere de firesc. Cand o garsoniera din nombrilul Parisului se inchiriaza la acelasi pret cu o camera din buricul targului la noi realizeze mizeria imobiliara romaneasca
Oricum, nu asta-i discutia, ci legea cu pretentii haiducesti a lui Vladescu. Explicatii finantistului sunt absolut cretine. Cica n-ar fi normal ca bogatanii patriei sa locuiasca la doua camere dar sa tina parcat in fata blocului un VW Touareg. Delirul fiscal al lui Vladescu se continua apoi cu asigurarea amarastenilor ca legea pe care (nu) o gandeste nu-i va lovi pe ei, ci doar pe chiaburii care isi afiseaza ostentativ averea.
N-am auzit de multisor o explicatie mai natanga. In primul rand, daca e sa urmarim logica fiscala a lui Vladescu, locuitul la doua camere din exemplul ministrului nu nicio ostentatie. Exista familii normale, platitoare constiincioase de impozite si biruri din salarii modeste, care locuiesc chiar si la patru camere, fara ca asta sa fie un semn de chiabureala. Mai ales daca in fata blocului are parcata frumos, pe demarcatia trasata de primarie, o Dacie, si nici aia macar Logan. Cine dracu’ i-a spus lui Vladescu ca burghejii patriei stau la doua camere si se dau cu Touaregu’?
Mi se pare mizerabila scremerea fiscala a lui Vladescu & sfatuitorii de a da o aura de haiducie masurilor de impovarare pe care le pritocesc. Cine dracu’ le-a zis lor ca amarastenii pe care ii va lovi prevederea o sa plateasca mai fericiti noul impozit recalculat stiind ca suprataxarea i-a lovit si pe chiaburii cu care sunt vecini de bloc? Gheorghe, din spatele unor rotocoale de fum cu miros suspect? Sau i-a susurat melodios si in versuri Bittman, intr-un moment de proasta inspiratie? Ce-i aia, sa ai Touareg la scara blocului? Ce faci cu restul marcilor germane si puzderia de alte branduri cu care se dau bogatii mioritici? Inainte sa faca o suprataxare dreapta, Vladescu a comis o cumplita discriminare auto.
Ceea ce vrea sa spuna Vladescu dar nu reuseste este ca exista un numar colosal de averi la fel de babane in Romania, despre care statul nu vrea sa stie cum s-au facut. Si astea nu trebuie taxate ci confiscate daca cineva si-ar bate capul sa le dovedeasca latura profund ilicita. Iar idiotenia de lege a lui Vladescu este avortata din start de motivatii. Ce-i aia „afisarea ostentativa a averii”? Cumpatatul Vladescu pare sa nu stie ca de-aia-i avere, ca s-o afisezi, altminteri ce folos daca numai tu stii de ea si nu le sare in ochi si celorlalti? Sau daca maharii taxabili devin de maine chivernisiti scapa de cresterea impozitului pe apartamentul de doua camere, cum figureaza in evidentele lui Vladescu?
Presimt ca, daca bogatii patriei o sa-l in serios pe ministrul haiduc si renunta la ostentatie, vor duce Touaregurile la croitor sa le ia masuri pentru huse. Sau daca le recicleaza pe ala vechi de Dacia pe care mai scrie si acum cu vopsea ca pe vremea lu’ Ceasca „Furat de pe strada Visinului”, sa le faca mai largute sa incapa si un Q7.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.