Hristos a inviat!

Hristos a inviat!

0 129

Sute de mii, ba chiar milioane de credinciosi au ascultat, in tara si in diaspora, slujba de Inviere si au primit lumina sfanta care a fost adusa de la Ierusalim si pe care au dus-o apoi acasa, pentru ei si pentru apropiatii care nu s-au putut deplasa la biserica.
Multi dintre credinciosii care au avut posibilitatea au ales sa-si petreaca aceasta noapte speciala la Patriarhie. Preafericitul Daniel, Patriarhul, a oficiat slujba de Inviere si a transmis un mesaj credinciosilor din intreaga tara.
Hristos a înviat!
Aceste cuvinte au fost rostite de milioane de romani din toata tara, iar alte milioane au raspuns: Adevarat a inviat! Aceasta s-a petrecut in primul moment dupa ce au luat lumina Invierii lui Hristos, acestea fiind de acuma timp de 40 de zile salutul intre crestinii ortodocsi, dupa obiceiul pamantului.
Trebuie sa aratam ca in toata tara slujba Invierii s-a desfasurat intr-un cadfru solemn, de mare sarbatoare si speranta. Iata cateva vesti venite, in acest sens, din toate colturile tarii.
Astfel, maicutele de la Manastirea Sfintei Cruci din Oradea au batut toaca intr-un fel deosebit si cu multa arta pentru a atrage credinciosii la slujba Invierii.
Noaptea de Inviere a Mantuitorului a adunat si la Catedrala Mitropolitana din Timisoara mii de credinciosi care au venit aici sa asculte slujba , sa se roage si sa ia Lumina Sfanta. Credinciosii din Timisoara considera ca Invierea Domnului Isus Hristos este cea mai importanta sarbatoare.
Mii de credinciosi din Sibiu au mers la slujba de la Catedrala Mitropolitana, oficiata de Inalt Prea Sfintitul Laurenþiu Streza, Mitropolitul Ardealului, cel care a aprins Lumina din Lumina Sfanta adusa de la Ierusalim, deplasandu-se apoi la Brasov, in acelasi scop.
In noaptea Invierii toti credinciosii ortodocsi si greco-catolici din tara si din lume, acolo unde sunt comunitati de asemenea credinciosi, au plecat spre case cu lumanari aprinse, iar de astazi si pana la sarbatoarea religioasa Inaltarea Domnului, ortodocsii si greco-catolicii se saluta, dupa cum am mai aratat, cu urarea Hristos a Inviat, cu raspunsul Adevarat a Inviat.
In context nu poate fi trecut cu vederea gestul de solidaritate cu romanii de peste Prut, care, mai mult ca oricand, au nevoie de Lumina. Astfel, jurnalisti romani si moldoveni, intelectuali sau oameni simpli, au venit pe tot parcursul acestor zile si au transmis mesaje de incurajare la Zidul din Piaþa Universitatii.
„Frati romani, si ma adresez aici tuturor, ganditi-va la Invierea lui Hristos, la Pastele care vine, la Sarbatoarea asta minunata, dar si la faptul ca ea nu pote fi implinita decat daca suntem cu totii linistiþi sub lumina lui Dumnezeu”, a declarat Vladimir Bulat, scriitor.
„Cel mai important este o perserverenta in ceea inseamna sustinerea Basarabiei din partea Romaniei in continuare fiindca oamenii de acolo, tineretul si nu numai, se bazeaza foarte mult pe sprijinul Romaniei”, a afirmat Micleusanu, jurnalist Planeta Moldova.

Multe asemenea mesaje pot fi gasite pe Zidul din Piata Universitatii, in cadrul campaniei Realitatea Tv „Speranta pentru Basarabia”, care continua si in aceste zile de sarbatoare crestineasca.
Pe cand un asemenea zid si la Brasov, organizat in zona parcului „Titulescu” sau a Prefecturii, sau chiar in Piata Sfatului, unde este spatiu suficient si vanzoleala mare, zidul putand fi ridicat de postul Mix 2 in colaborare cu Radio Brasov, de pilda, ca sa poata fi exprimata si facuta cunoscuta si parerea brasovenilor, dar si a trecatorilor prin urbe, spre stiinta factorilor de raspundere?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.