Hotii de la Nitramonia isi fac o uzina mai mica

Hotii de la Nitramonia isi fac o uzina mai mica

0 95

Intalnirea de la Prefectura Brasov cu sindicalistii de pe platforma fagaraseana Nitramonia a fost un nou prilej de uimire pentru autoritati. Ca de fiecare data cand binevoiesc sa plece urechea la pasurile fagarasenilor, reprezentantii Guvernului descopera detalii noi si reactioneaza de parca au aflat ieri ca in perimetrul uzinei se petrec chestii mai grave decat un banal faliment economic.


Stirile despre furturile care se tin lant la Nitramonia nu mai au impact asupra „factorilor de decizie”. S-a scris de nenumarate ori – iar lucratorii care fac doar pe paznicii de cand productia a incetat pe platforma au ragusit de cand tot urla in pustiu – despre raidurile pe care le fac tiganii sau hotii de fier vechi din zona. Atacurile acestora, care nu mai au macar decenta infractionala de a se petrece in cursul noptii, sunt organizate la lumina zilei, fara ca jefuitorii sa se sinchiseasca de jandarmi si de armele lor. De la Nitramonia se fura ca-n codru de multa vreme, dar nimanui nu pare sa-i pese suficient de mult incat sa vrea sa puna capat situatiei.


Intalnirea de ieri cu prefectul Adriana Dontu, lichidatorul proaspat desemnat al uzinei si un ministru secretar de stat a dezvaluit insa amanunte mai grave decat simple furturi fara calificare. Asa cum au avut timp sa observe de cand asista neputinciosi la actiunilor hotilor, lucratorii fagaraseni au bagat de seama un aspect foarte interesant al furturilor de pe platforma. Se pare ca hotii au chei potrivite si nu fura la intamplare. Preferate sunt exact acele piese fara de care eventuala reluare a productiei n-ar mai fi posibila. In plus, cu exceptia cate unui incident izolat, precum cel petrecut cu mai bine de o luna in urma cand unul dintre infractori era gata sa declanseze o explozie, colectorii de fier vechi evita cu indemanare zonele periculoase precum rezervoarele de amoniac sau pulberi cu potential exploziv.


Asa ca, in opinia sindicalistilor, singura explicati este ca hotii fura pentru a construi undeva, la comanda, o fabrica de armament mai mica. Pentru cineva informat asupra istoriei furturilor de acolo, vestea pare destul de socanta si nerealista. Exact asa i s-a parut si functionarului trimis de la Bucuresti, care aude in premiera de Nitramonia si de furturile de acolo. Strategia Guvernului pare sa dea roade; genul asta de artificieri nereusiti este ideal pentru a obtine tergiversarile de care au nevoie guvernantii pentru a ignora incredul problemele explozive de la Nitramonia.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.