Hotelul Tampa aruncat prin termopan!?

Hotelul Tampa aruncat prin termopan!?

0 1680

Consiliul Judetean Brasov, printre treburile deliberative si executive de care se ocupa, pentru bunul mers al judetului, se dovedeste milos in ultima vreme. Nu stim daca apropierea sarbatorilor de iarna, a sensibilizat respectiva institutie, dar cert este ca executivul judetean si-a facut pomana fata de proprietarii unui teren din Brasov. Si nu orice fel de pomana, ci de 9.000 de euro. Practic, Consiliul Judetean a dat din mana, un intreg hotel, de patru etaje, primind in schimb echivalentul unui morman de moloz. Este vorba despre hotelul Tampa, fostul stabiliment al partidului (PCR – n.a.), hotel, ce a fost castigat in instanta de fostii proprietari ai terenului aferent. Practic, pe o evaluare cel putin dubioasa, Consiliul Judetean Brasov va primi despagubiri in valoare de 9.000 de euro(!!!). In contrapondere, trebuie spus ca, doar ferestrele termopan, puse din banii publici ai Consiliului Judetean, valoreaza peste 10.000 de euro. De altfel, proprietarii au vrut sa vanda terenul cu 60 de euro pe metru patrat, cu hotel cu tot, dar deliberativul judetean a refuzat oferta.

Scurt istoric

Hotelul, construit cu destinatia relaxarii elitei comuniste, dupa 1989, si-a schimbat stapanul, fiind trecut in patrimoniul Consiliului Judetean Brasov si utilizat pentru cazarea sportivilor. Hotelul Tampa a fost evaluat, insa, la un pret derizoriu: 9.000 de euro. Atat va primi CJ Brasov ca despagubire pentru fostul hotel al partidului. Hotelul a fost castigat in instanta de Ileana Aldi Popa, mostenitoarea terenurilor pe care se afla hotelul. De fapt, Popa Aldi Ileana este mostenitorul tatalui ei, care a detinut acel teren pana in momentul in care statul comunist i l-a luat. Insa, din nepasare, statul nu s-a intabulat pe acea suprafata de teren. Cu toate ca nu exista dovada ca terenul a fost expropriat, Ileana Popa a castigat in instanta atat terenul cat si cladirea care a fost construita intre timp. Evaluatorul, numit de instanta, a hotarat ca imobilul, compus dintr-o cladire cu patru etaje si terenul aferent, cu o suprafata de 3.000 de metri patrati, valoreaza doar 9.000 de euro (!!!). Aceasta este suma cu care Ileana Popa va trebui sa despagubeasca Consiliul Judetean Brasov. Terenul, pe care, in 1960, a fost construit hotelul, a avut trei proprietari, care au platit impozitul aferent pana in anul 1990. Ileana Popa este urmasa unei familii de avocati, care a detinut terenul inainte de nationalizare. Mostenitoarea a actionat in instanta Consiliul Judetean, care nu si-a trimis reprezentantii la sedintele de judecata, pentru a-si recupara averea. Astfel, neavand opozant cu care sa se judece, ea a castigat si la instanta de fond si la instanta de apel. Instenatle i-au recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla hotelul Tampa. Totusi, dubioasa, daca nu anormala, este nepasarea autoritatilor locale, care nu s-au prezentat pentru a-si sustine punctul de vedere.

Investitii mai mari decat depagubirea

Potrivit legii, in cazul in care pe proprietatea unei persoane s-a construit un imobil, detinatorul terenului are posibilitatea de a pastra cladirea, cu conditia de a plati despagubirile echivalente cu valoarea ei. Asadar, Ileana Popa are dreptul asupra imobilului, cu conditia sa despagubeasca Consiliul Judetean cu suma de 9.000 de euro atat cat reprezinta valoarea prezentata in instanta de expertul evaluator. Evaluarea este dubioasa, daca tinem seama de faptul ca hotelul Tampa are patru etaje si un teren aferent de 3.000 de mp. Cei 9.000 de euro nu acopera nici macar valoarea usilor imobilului, care au fost montate, in 2004, din marinimia CJ. Printre documentele CJ Brasov, se afla si un act, prin care se intelege, daca o fi de inteles, ca Hotelul Tampa figureaza cu valoarea de un miliard de lei vechi. „Suma care reprezinta valoarea materiala a hotelului in 1960, plus valoarea de amortizare in timp. Nivelul scazut al valorii este cauzat de faptul ca, pana in 1990, in contabilitate, valoarea cladirii a fost mare. In perioada 1990-2000 valoarea a fost foarte mica. In scriptele Consiliului Judetean valoarea este de un miliard de lei vechi“, a ingaimat, disculpandu-se, Mariana Tiharau, secretarul CJ Brasov.

Oferta mostenitoarei

Proaspata mostenitoare a Hotelului Tampa a avansat o oferta de vanzare a celor 3.000 de mp pe care se afla imobilul, dar suma de 60 de euro pe metru patrat le-a parut enorma consilierilor judeteni, care au preferat sa piarda hotelul decat sa cumpere un teren, cu tot cu hotel, in buricul targului. Ulterior, si Ileana Popa s-a razgandit.
Hotelul Tampa a fost renovat de doua ori din 1990 pana in prezent. Ultima renovare a avut loc in 2004, cand s-au pus geamuri termopan in valoare de peste 10.000 de euro. Renovari, efectuate cu bani publici. Interesant ar fi sa vedem care este spilul ascuns al afacerii. Daca acesta exista. Totusi, se poate spera ceva la proxima sedinta a deliberativului judetean. S-ar parea ca mostenitoarea s-a lasat induplecata sa amane aplicarea sentintei de executare silita a Consiliului Judetean, pana la o hotarare a deliberativului. Ramane de vazut cum se va rezolva acesata situatie…

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.