Herta Mueller – premiul Nobel pentru literatura 2009

Herta Mueller – premiul Nobel pentru literatura 2009

0 141

Laureatul Nobelului pentru literatura 2009 este scriitoarea germana de origine romana Herta Mueller, recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un piesaj al dezradacinarii.
Nascuta intr-o familie de svabi din Banat, Herta Mueller traieste de peste 20 de ani in Germania. Tema predilecta, aproape obsesiva a romanelor si povestirilor scrise de ea este experienta regimului comunist in Romania.
Apartenenta la grupul de scriitori disidenti de etnie germana din Romania, AKTIONSGRUPE, o aduce pe Herta Mueller in atentia Securitatii. Pentru ca refuza sa colaboreze este persecutata, iar prima ei carte, ”Sesuri”, apare in 1982, dar cenzurata.
In 1987 Herta Mueller emigreaza in Germania. A fost propusa pentru prima oara la premiul Nobel in 1999 de catre comunitatea aceademica din Germania. Scriitoarea a declarat in repetate randuri ca Nobelul nu este un obiectiv important pentru ea.
Hertei Mueller i-au fost decernate premiul european pentru literatura ”Prix Aristeion” si premiul international pentru literatura IMPAC-Dublin. In Romania, cartile ei au fost traduse de scriitoarea Nora Iuga.
Sa ne amintim, in 2008 laureatul a fost Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franþa), pentru ca este „scriitorul desprinderii, al aventurii poetice si extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra si dedesubtul civilizatiei predominante”.
Ar fi greu de comparat operele celor doi, cu stiluri diferite, insa avand numitorul comun al unei arome nonconformiste. De aceea nici nu o fac si doar imi exprim felicitari acestei adevarate doamne a literaturii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.