Haz de neKazMunaiGaz

Haz de neKazMunaiGaz

0 65

Cu o saptamana in urma, Loteria Nationala punea capat suspansului ce-i chinuise mai bine de doua luni pe jucatorii impatimiti. Care obosisera sa-si imagineze ce-ar face ?cu cea mai consistenta suma pusa vreodata in joc la loto in Romania – aproape opt milioane de euro, dupa ce statul si-a tras impozitul. ?Duduia Ghervasuc din fruntea Loteriei s-a dat fericita ca marele premiu ajunsese la un amarastean, intamplator din Calarasi, asa cum isi dorise si dansa.


Inainte, insa, ca urbea Calarasilor sa mai bifeze un milionar in euro – mai are vreo doi, imbogatiti tot de la loto – conturile magnatilor si latifundiarilor din Romania se inverzeeu de invidie. In seifurile lui Dinu Patriuciu intra cea mai uriasa suma obtinuta de vreun afacerist neaos dintr-o tranzactie. Cu cele 2,7 miliarde de euro incasate pe vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol, Patriciu se cocota pe primul loc al avutilor Romaniei, devansandu-i net pe enigmaticul Iosif Constantin Dragan si pe filosoful la fileu Ion Tiriac.


Speculatiile despre ambele castiguri n-au contenit inca, bulucindu-se mai abitir in jurul tranzactiei petrolistului. Cum este si normal, potrivit rangului si numarului de zerouri. Nimeni n-a remarcat insa ca Amarastenul si Patricianul au incasat aproape simultan marele pot. Care unuia ii va schimba definitiv viata, in timp ce, in cazul celuilalt, va modifica sensibil raporturile de putere pe taraba politica.


Inregistrand cele doua cistiguri aproape in acelasi timp, Romanica intra si ea in clubul select al marilor state, unde viata este reglata de rasuflarea tihnita a miliardarilor si de respiratia sacadata a muritorilor de foame. Tara frumoasa si zglobie in care locuim s-a contaminat si ea de farmecul tare al contrastelor ce framanta marile metropole moderne. Bogatii si saracii convietuiesc si la noi precum in civilizatiile europeana sau americana, unde luxul desfranat se invecineaza cu saracia lucie.


Ca vreun norocos mai iese din clubul amarastenilor, cum i s-a intamplat deunazi calarasanului din basmul Loteriei, nu schimba cu nimic soarta celor ramasi necastigatori. Dar ca niste miliarde vin sa se adauge unui teanc gros de alte miliarde, cum s-a petrecut recent in casa de bani a lui Patriciu, reprezinta un incident mult mai plin de semnificatii.


Prima ar fi ca tabara anti-Basescu si-a facut deja banii pentru campanie. Chiar daca filantropul Patriciu se va gindi sa sponsorizeze paralel si un iepure de la PSD, cum a mai facut, alergatorul oligarhilor – oricare ar fi acela – este impins de-acum vartos de la spate in cursa pentru Cotroceni de fluturarea bancnotelor.


Intrarea kazahilor de la KazMunaiGaz pe piata romaneasca si, mai departe, pe cea occidentala, le-o fi taiat gazul rusilor, cum dorea si presedintele, dar il supune pe Traian Basescu la mari chinuri. Daca i-a trecut oftica neagra de a-l vedea pe puscariabilul Patriciu mult mai bogat decat inainte, trebuie sa-si munceasca mintea pentru un nou slogan catre grupul sau de interese. Mai incitant si mai disperat decat ala pentru salubrizarea mahalalelor Bucurestiului.


Daca nu-ntelegeti de ce se face atata Kaz de kazahul Gaz, amintiti-va de controversatul film „Borat”, interpretat de si mai scandalosul Sasha Baron Cohen. Care juca rolul unui kazah in decorul unui sat romanesc, pe care l-a scos mai tiganesc si mai prapadit decat era in realitate. E drept ca Borat era de fapt un britanic, dar si kazahii de la MunaiGaz ar putea sa fie in realitate niste rusi. Daca un sigur Borat a adus atat de multe deservicii imaginii Romaniei, cum o sa fie cand? armata de borati ai gazarilor kazahi, acum proprietari pe subsolul Rompetrol, vor da navala in Romania, strigand intr-o englezeasca stricata: „Dis is mai cantri, Kazahstan!”?


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.