HANUKAH – sarbatorita la Brasov

HANUKAH – sarbatorita la Brasov

0 78

In fiecare seara de Hanukah se aprinde hanuchia, menora speciala destinata acestei sarbatori care, de altfel, se mai numește din acest motiv și “Sarbatoarea luminilor” – Hag ha-urim. Talmudul spune ca obiceiul aprinderii menorei are drept scop sa aminteasca public minunea. In timpul revoltei impotriva elenilor, Menora a fost aprinsa 8 zile – miracolul de Hanuka – iar aceasta tradiție este perpetuata prin aprinderea a 8 lumanari pe Hanukia. De aceea, in antichitate, sfeșnicul era așezat in prag ori chiar pe strada, in fața casei. Lampa se aprinde o data cu lasarea nopții, cu excepția zilei de Șabat cand luminițele de Hanuka se aprind inaintea celor de Shabat, cu circa jumatate de ceas inainte de asfințit. Luminile trebuie sa arda cel puțin 30 de minute și sa fie amplasate intr-un loc foarte vizibil. Ele pot continua sa arda in noapte oricat de tarziu. Obiceiul (Beit Hillel) este de a aprinde o singura lumina in prima seara, doua in a doua seara, trei in a treia seara, etc. de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, toate luminițele sunt aprinse. Dupa o alta tradiție (Beit Șamai), luminile se aprind in ordine descrescatoare. O lumanare ajutatoare, numita șamaș, se folosește pentru aprinderea celorlalte opt. Ceremonia se desfașoara in special in familie, dar se aprind lumanari și la sinagoga, iar copii primesc o mica suma de bani (ghelt in idiș).
In zilele noastre Hanuka este și un prilej de serbari cu cantece și jocuri, in special pentru copii. Cel mai raspandit este jocul cu titirezul (dreidl in idiș). Hanuka a capatat in ultima vreme o importanța mult mai mare, devenind un substituit al Craciunului pentrui copii evrei crescuți intr-un mediu creștin.
Potrivit Talmudului, obiceiul aprinderii menorei are drept scop sa aminteasca public minunea, comemorand victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care incerca sa distruga religia evreiasca si sa elenizeze popoarele de sub dominatia sa.
Cu acest prilej, Comunitatea Evreilor din Brasov va invita sa participati la aceasta serbare, la Sinagoga din strada Poarta Schei nr. 27, serbare ce va fi marcata prin toata suita de manifestari de un farmec aparte inca putin cunoscute publicului larg.
Hanuka „Sarbatoarea inaugurarii” sau „Sarbatoarea luminilor”
Serbarea va fi marcata prin toata suita de manifestari de un farmec aparte inca putin cunoscute publicului larg.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.