Haiducul din padurea cu afise a Brasovului

Haiducul din padurea cu afise a Brasovului

0 88

In calitate de administrator preocupat si responsabil, Aristotel Cancescu a trecut la izolarea termica a spitalelor pe care le-a preluat in urma cu o luna si jumatate. Nu cu cine stie ce materiale izolante, ci cu bannere uriase, la confectionarea carora lucreaza probabil de pe vremea cand anunta declansarea haiduciei impotriva Guvernului Boc. Bannerele care imbraca acum mare parte din fatada Spitalului Clinic de Urgenta – aseara si Maternitatea se pregatea sa se inveleasca in tinuta de protest comandata de Cancescu – nu tin cu siguranta de cald spitalului. Dar incing orgoliul lui Cancescu de sef al judetului, din metehnele caruia una este cu siguranta exploatarea infrastructurii din administrare. Si-a scris numele pe toate zidurile istorice ale Brasovului, afiseaza si acum mesaje de oprobriu fata de sistemul pe care se intampla sa nu-l poata controla. Dupa ce Gheorghe Botorog, goarna prin care isi urla zilnic incontrarea fata de primarele Scripcaru, exponentul local al sistemului care i-a taiat din privilegii, a ajuns la puscarie, Cancescu a trecut la forme mute de protest. Ca sa compenseze sonorul pierdut, pluseaza la dimensiunea imaginii. A croit niste bannere pe masura ofticii care il roade ca, odata cu spitalele pe care Ministerul Sanatatii le-a bagat pe gat autoritatilor locale, n-a pus mana si pe Casa de asigurari de sanatate si Directia de sanatate publica, prin care s-ar fi conectat si la resurse. Doar asa se poate explica euforia cu care comentau interpusii preluarea celor 6 sase spitale din oras, pentru care prevedeau un viitor aseptic si prosper sub noua administrare a Consiliului Judetean.
Coincidenta face ca atarnarea bannerelor sa se-ntample luni, chiar in ziua in care se achitau, prin CAS, datoriile de 180 de miliarde de lei vechi ale spitalelor brasovene. Detaliu de care nu era sa se-mpiedice ditamai strategia haiduceasca a lui Cancescu.
Migratia personalului medical in tari cu mai multa consideratie pentru Sanatate si subfinantarea sistemului medical sunt realitati mizere ale Romaniei suferinde. Este perfect legitim sa protestezi impotriva bugetului infim alocat prin traditie Sanatatii ca si impotriva salariilor oficiale ridicol de mici ale medicilor. S-o faci, insa, din postura de administrator, inseamna sa-ti recunosti incompetenta in gestionarea unui domeniu la care ai ravnit mereu si pe care l-ai si controlat partial prin instalarea diversilor apropiati la conducerea spitalului. Este notoriu cazul controversatului fost manager de la Judetean Mariana Rusu, ruda cu Aristotel Cancescu, a carei administrare continua prin odrasla Bogdan Rusu, uns director economic imediat dupa preluarea spitalului.
Asa cum este conceput, mesajul de pe banner e ambiguu si piezis precum campaniile cancesciote. Daca „Sanatatea – bataia de joc a Guvernului Boc” e inteligibil si chiar corect, indemnul „Brasoveni, sprijiniti-ne etc, etc” oscileaza intre caritabilul „Dati parale pentru spitale” si belicosul „Puneti mana pe stetoscop/Sa dam joc Guvernul Boc!”.
Nu conteaza. E mare, e vizibil deci nu poate decat sa fie pe gustul megaloman al lui Cancescu, haiducul din padurea de bannere, mash-uri si afise a Brasovului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.