Hahalerele votului uninominal?

Hahalerele votului uninominal?

0 64

?


Inca mai sunt multi care se intreaba daca votul uninominal – visul unei nopti de vara pentru romani, ramane doar la nivelul de HAHALERA.


Hahalera, ?expresie veche, din balcanica damboviteana a politicii romanesti,? promovata la nivel de concept ?(fara sa vrea?) de prima voce a tarii – Traian Basescu


?


Prima hahalera a tarii


Sigur, nu se putea altfel, locul este ocupat, cu Cotroceni cu tot, de catre Basescu. Asa cum deja ne-a obisnuit ca om politic, omul care face si desface partide, guverne si cate si mai cate, adica Traian Basescu, trage cu votul uninominal din toate pozitiile. Nimic nu ramane ratat! De la a fi total impotriva, la ignorare pana la sustinere fara rezerve (de ochii lumii) si cap de lista pe agenda, presedintele jucator, joaca de toate si nimic, cu o singura miza – un nou mandat.


Daca tinem cont de faza cu referendumul, Traian Basescu este deja la al doilea mandat. Sigur, in aces caz, nu lungimea mandatului conteaza ci numarul lor. Asa ca romani fiti mai optimisti si mai atenti!? Sigur se va ajunge, „constitutional” si legal, ca omul sa nu ne mai sufoce cu o noua canditatura. Are cineva grija si de Train Basescu! Totul va depinde de clasa politica. Daca Basescu va trece de la mimarea sustinerii la o pozitie de forta pentru „impunerea democratica” a votului uninominal, atunci sigur va iesi din decor (deci – nu are interes), existand posibilitatea ca la un eventual scrutin, neprotejat de catre cei care l-au propulsat presedinte, sa ne …lase! Oricum lasa-ne!


Pana atunci prima hahalera a tarii impreuna cu acolitii lui, ne spun ceva de genul:? daca va fi cazul vom impune votul uninominal cu …referendumul – un fel forceps dar care nu functioneaza niciodata.


?


Hahalere secunde?


Da sunt si din aceasta specie peste tot. Absolut reprezentativa, numai datorita ?scrutinului din 2004, altfel niste neica nimeni, unii cu acoperire totala, altii cu grade si epoleti la vedere, nu vor altceva decat sa se mentina pe pozitiile cadorisite cu generozitate de catre „taica Ilici”. Toti fac politica dupa principiul – trebuie sa spui ce doreste poporul sa auda, de facut – nici vorba!


Apropo,? ce ziceti de „Bunicuta”,? care nu se prea pronunta fata de votul uninominal. Asta nu ca nu ar prinde voturi intr-un scrutin ininominal, ar fi chiar pe ?un loc in fata, ci pentru ca s-ar trezi total izolat intr-un Parlament in care camarazii vor fi? absenti inca de la prima strigare, din cauza de …nevotare.


Am pomenit doar de o singura hahalera din aceasta categorie. Urmatoarea, adica Emil Boc, care pana la urma va da si unitatea de masura pentru hahalere – hbocul, ne someaza sa-i urmarim pe ai sai confrati „…Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu in calitate de presedinti ai PSD, respectiv PNL, sa precizeze public daca mai sustin proiectul votului uninominal, sa spuna daca partidele lor mai respecta semnatura data cu privire la sustinerea proiectului Pro Democratia”, bla, bla, …bla.


Colegul in hahaleralism, precum purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu spunand despre Emil Boc ca nu face altceva decat o retorica demagogica, declarat ca „democratii sunt cei care trebuie sa clarifice de ce nu au dorit varianta radicala a votului uninominal pentru euroalegeri”.


Este ca intelegeti tot?!


Tot ei ne aduc argumente ca sa pricepem, desigur. „Una spune domnul Geoana la televizor, altceva spun domnii Stanciu si Nicolicea in Comisie. Cine are autoritate in PSD, domnul Geoana sau domnul Stanciu ?” Iata o monstra extrasa dintr-un fragment televizat cu Boc-uletul de Cluj.


Si o tin tot asa de dragul principiului (hahaleralism) ca ne indoaie cu o mare noutate: „sa se voteze oameni in carne si oase”, nu ca pana acum. Si am mai adauga noi, in nici-un caz precum cei din actualul Parlament, un amestec de comunisti si utecisti din cei recomandati, pe timpul CPUN-ului, de catre Ion Iliescu cu SA NE FERIM DE EI – DACA OR VENI; AU VENIT!


Fereste-i Doamne pe romani de rele, de seceta, de – hahaleralism!


?


?Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.