Haga: Procesul Romania vs Ucraina decizia peste 2 saptamani

Haga: Procesul Romania vs Ucraina decizia peste 2 saptamani

0 139

Hotararea Curtii Internationale de Justitie de la Haga in procesul de delimitare maritima in Marea Neagra dintre Romania si Ucraina, care va fi pronuntata pe 3 februarie, este obligatorie si definitiva in chiar momentul pronuntarii si nu poate fi atacata cu apel sau recurs, a declarat, vineri, agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu.
Potrivit acestuia, partile trebuie sa se conformeze exact si prompt, nefiind necesare niciun fel de formalitati pentru punerea in aplicare a hotararii in cazul Romania vs Ucraina.
El a subliniat ca decizia va fi cunoscuta de cele doua parti abia pe 3 februarie si a refuzat sa faca predictii, respectand in acest sens o rezolutie a CIJ, care interzice orice pronuntare anterioara.
„Noi consideram ca aceasta decizie a Curtii, ce va fi cea de-a o suta solutie pe care o va pronunta intr-un caz contencios, va fi o solutie obtinuta prin aplicarea corecta a dreptului international, prin urmare va fi o solutie echitabila, ceea ce inseamna ca, in mod inerent, aceasta solutie trebuie sa fie impartiala, corecta si favorabila ambelor parti”, a afirmat Aurescu. El a precizat ca linia de delimitare maritima va fi obtinuta de catre Curte prin aplicarea propriei sale metode, prevazuta de dreptul international.
„Nu este vorba despre o linie trasata ca un compromis intre viziunea unei parti si viziunea celeilalte parti despre delimitare, nu este o linie trasa prin impartire la jumatate, cantitativ. Niciodata CIJ nu a trasat o linie acordand integral efect pretentiilor unei parti sau pretentiilor celeilate parti, dar noi consideram ca rezultatul va fi unul care nu poate sa fie decat unul echitabil”, a conchis Bogdan Aurescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.