Guvernul nu-si va asuma raspunderea pentru uninominal

Guvernul nu-si va asuma raspunderea pentru uninominal

0 109


La conferinta de presa sustinuta vineri la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu? a declarat ca asumarea raspunderii Guvernului pentru votul uninominal nu este o solutie, intrucat optiunea pentru acest tip de vot trebuie sa intruneasca un consens cat mai larg, pentru ca in functie de sistemul de vot se asigura reprezentarea cetatenilor in Parlament.


Calin Popescu Tariceanu a aratat ca exista doua sisteme de vot uninominal. Diferenta intre cele doua vizeaza asigurarea reprezentativitatii formatiunilor mai mici si posibilitatea alegerii directe de catre cetateni a unor europarlamentari.
Intotdeauna a existat si va exista aceasta disputa intre un sistem care sa asigure o reprezentare proportionala si un sistem care sa permita alegatorului sa desemneze direct pe cei pe care ii considera potriviti pentru a-l reprezinta in Parlament. Sistemul uninominal are dezavantajele lui pentru ca distorsioneaza factorul de reprezentare, nu se mai poate asigura o reprezentare a formatiunilor cu pondere mai mica. Sistemul proportional face aceasta reprezentare corect, dar nu da posibilitatea alegatorului sa-l??desemneze intr-o maniera explicita pe cel pe care doreste sa-l reprezinte in Parlament”, a explicat premierul


In momentul de fata in Europa sunt multe tari care au gasit o solutie de mijloc intre cele doua tipuri de vot uninominal, care sa combine avantajele si sa elimine dezavantajele celor doua sisteme. “Aceasta formula care se utilizeaza astazi, de exemplu, in Germania, este cea pe care am retinut-o si noi, in Romania, PNL-ul impreuna cu organizatiile neguvernamentale. Am lucrat foarte mult cu organizatia Pro-Democratia pe acest proiect si este deja depus in Parlament”, a mai spus premierul, adaugand ca ?la nivelul Parlamentului trebuie gasita in final o solutie care sa fie agreata de toate fortele politice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.