Guvernul majoreaza platile directe pe hectar

Guvernul majoreaza platile directe pe hectar

0 156
Guvernul a majorat miercuri platile directe pentru culturile agricole de la 100,65 euro in 2011 la 119,66 euro in acest an, potrivit unei hotarari aprobate miercuri de executiv.Suplimentar, pentru sfecla de zahar se aplica o schema de plata in cuantum de 284,46 euro/ha (237 euro/ha in 2011), iar pentru orez se acorda o plata specifica de 300 euro/ha.
Sumele totale necesare aplicarii schemelor de plati directe sunt de 1,052 miliarde euro, ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare in Agricultura. Defalcat, sumele arata astfel:
  • 1.042.999,5 mii euro pentru aplicarea schemei de plata unica pe suprafata
  • 6.061,84 mii euro pentru aplicarea schemei de plata separata pentru zahar
  • 3.000 mii euro pentru aplicarea schemei de plata pentru orez.
Tot miercuri, guvernul a aprobat o hotarare prin care suplimenteaza sprijinul financiar destinat crescatorilor de animale, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului, Andrei Zaharescu, citat de Agerpres.
"Guvernul a aprobat o hotarare prin care se suplimenteaza sprijinul financiar in anul 2012 producatorilor agricoli – persoane fizice sau juridice – care detin, cresc si exploateaza animale de productie din specia ovine/caprine, identificate si inregistrate in sistemul national", a explicat Zaharescu, dupa sedinta de guvern. El a precizat ca sprijinul financiar se acorda crescatorilor de animale pentru mentinerea competitivitatii pe piata Uniunii Europene.
Cuantumul platii nationale directe complementare in sectorul zootehnic in acest an este in valoare unitara de 40,8 lei pe cap de ovina, caprina, iar suma totala alocata prin aceasta hotarare este de 350.880.000 lei si se incadreaza in plafonul maxim garantat pentru Romania.
De asemenea, Guvernul a adoptat o hotarare prin care stabileste cuantumul platii nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru specia bovine in 2012.
Prin hotararea adoptata de guvern se reglementeaza sprijinul financiar aferent cererilor depuse in 2012 de producatorii agricoli, care cresc bovine.
Suma este in valoare de 500 de lei pe cap de bovina, iar suma totala alocata este de 793.521.000 de lei.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.