Guvernul extinde obligativitatea CAS-ului.

Guvernul extinde obligativitatea CAS-ului.

0 123

Fiind in buda cu banii din cauza incapacitatii manageriale, Guvernul se apuca tot mai mult sa jupoaie tara, extinzand numarul birurilor asupra a tot mai multe categorii sociale. Iata ce le-a mai fatat guvernantilor mintea, folosindu-se, pe moment, de CAS.
Persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, intre care si cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – chestia cu protectia sociala e de coma! – a supus, marti, dezbaterii publice proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Asa o fi, dar eu nu am auzit nicicum vreun zvon de dezbatere publica si cred ca nici dumneavoastra, chiar daca va intereseaza.

Proiectul de lege prevede ca vor fi asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puþin patru salarii medii brute (in 2009, salariul mediu brut a fost in jur de 1.800 RON) utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoane care se afla in una dintre situatiile urmatoare: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, dar si cele care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care au cel putin 18 ani, sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, care trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incadrarii.

„Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10 la suta”, zice proiectului de lege.

Articolul 36 din proiectul de lege prevede ca, pentru persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mica decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salarizarii unice.

De asemenea, in proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sunt cuprinse si cadrele militare, poliþistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a siguranþei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat.

Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, si avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va deveni Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP)

Proiectul de lege mai prevede ca, de la data intrarii in vigoare a legii, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va deveni Casa Naþionala de Pensii Publice (CNPP), in subordinea careia vor functiona casele judetene de pensii, in fiecare municipiu-resedinta de judet, dar si case locale de pensii, care vor putea fi infiintate in functie de numarul si structura asiguratilor. Casele locale de pensii vor functiona sub conducerea si controlul Casei judetene de pensii, respectiv a Casei de pensii a municipiului Bucuresti.

Anual, dupa depunerea situatiilor financiare, respectiv a declaratiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice transmit caselor teritoriale de pensii situatia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare.

Cotele de contributii de asigurari sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferentiate in functie de conditiile de munca: normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca.

Astfel, cotele de contributii de asigurari sociale sunt stabilite la 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% de angajatori, 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% de angajatori, 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004, care urmeaza sa se majoreze la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an.

Proiectul de lege va fi in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protecþiei Sociale pana in 5 februarie.

Reprezentantii Bancii Mondiale au cerut joi, intr-o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca proiectul Legii pensiilor sa fie trimis in Parlament in prima saptamana din luna februarie, iar grila unica de salarizare si procedurile de implementare sa fie definitivate in cel mai scurt timp.
S-a auzit cumva ceva de aceasta extindere a platilor la CAS? Poate nu am fost eu atent si nu am auzit Banca Mondiala scartaind in acest sens.

Si de acuma, daca schema intra in vigoare, sa vedeti reduceri de personal si munca la negru si tot tacamul de evaziune. Iar prin asta tot statul va pierde, ca-i condus de tantalai.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.