Guvernanta fiscala, Opozitia tine Puterea departe de Constitutie!

Guvernanta fiscala,
Opozitia tine Puterea departe de Constitutie!

0 102

La consultarile cu presedintele Traian Basescu Opozitia, bagata la discutii pe usa din dos a Palatului Cptroceni, a propus ca masurile prevazute in acordul european de Guvernanta fiscala sa fie introduse, deocamdata, intr-o lege speciala pe care s-o adopte Parlamentul.
Aceasta a fost si o conditia pe care liderii opozitiei au impus-o pentru a merge la discutiile convocate, miercuri, la Cotroceni.
„Suntem dispusi la acest dialog, avem o pozitie pe care deja am anuntat-o, cei cinci pasi, asa cum ii vedem noi, si desigur ca suntem deschisi unui dialog cu puterea. In sensul acesta trebuie sa precizam ca suntem gata oricand sa purtam un dialog cu puterea, adica cu presedintele si, eventual, daca doreste sa fie insotit de primul-ministru sau de ministrul finantelor, cine doreste domnia sa”, a spus Crin Antonescu.
In cadrul intalnirii USL a predat lui Traian Basescu un Plan in 5 pasi prin care pe langa sprijinul Opozitiei se poate realiza deblocarea situatiei economico-sociale si politice actuale.

PLANUL USL IN 5 PASI
Pasul 1.
Infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celor mai rapide si eficiente solutii de adoptare si implementare a Acordului Interguvernamental de Guvernanta Fiscala; acest Comitet trebuie insa sa elaboreze si masuri de crestere economica si creare de locuri de munca;
Pasul 2. Adoptarea unei legi , cu majoritate calificata, in cel mai scurt timp, in care sa se prevada obligativitatea respectarii regulilor privind deficitul structural si disciplina bugetara. USL va vota o astfel de lege si o va asuma politic;
Pasul 3. Instalarea unui guvern de tehnocrati cu sustinerea larga a grupurilor parlamentare, fara obiective electorale, capabil sa asigure implementarea masurilor convenite;
Pasul 4. Guvernul de tehnocrati urmeaza sa aiba ca sarcini deasemenea :
– sa adopte legea privind sistemul electoral ( care sa prevada un numar de 300 parlamentari alesi prin vot uninominal);
– Sa organizeze alegeri corecte si o tranzitie democratica spre noua majoritate legitimata prin votul popular;
Pasul 5. Revizuirea ampla de catre noul Parlament legitim, pana la 31 iunie 2013, a Constitutiei Romaniei.
Basescu schimb dur de replici liderii USL <>/b?
Ce se spune despre intalnire, din declaratiile perticipantilor sau pe surse, se poate concluziona ca nu a fost ratat prilejul ca fiecare parte sa-si arate sentimentele si pozitiile care par ireconciliabile.
Presedintele Traian Basescu nu ar fi dat mana cu liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni, au declarat, miercuri, pentru agentia Mediafax, surse politice, care au relatat si un schimb de replici Basescu-Antonescu.
Conform surselor citate, discutiile dintre seful statului si liderii USL au fost marcate si de pasaje tensionate, unul dintre acestea fiind constituit de acuzele de coruptie aruncate de ambele parti.
Dupa ce l-a ascultat, Basescu i-ar fi spus lui Antonescu: „Si voi sunteti corupti!”.
„Cine, eu?”, ar fi replicat Antonescu, potrivit surselor citate.
„Voi, politicienii”, i-a replicat Basescu, au precizat aceleasi surse.

Liderul USL Victor Ponta a sustinut ca la intalnirea de la Cotroceni presedintele Traian Basescu a fost „mai grosolan decat e el de obicei”, ca a fost „nervos, plictisit” si ca a avut loc „un schimb de replici neplacute”.
„Eu vreau sa fiu corect, chiar daca domnul Basescu azi a fost chiar mai grosolan si mai, cum sa spun, mai iresponsabil decat e de obicei. Asta a fost impresia mea, dar eu sunt corect chiar si cu cei incorecti”, a declarat Victor Ponta, dupa intalnirea de miercuri dintre seful statului si liderii USL pe tema concluziilor summit-ului UE din 8-9 decembrie.

El fusese intrebat daca seful statului a fost de acord cu un guvern de tehnocrati, precizand ca pozitia presedintelui a fost aceea de a nu respinge ideea.
„De la inceput… Nu-mi place sa stau sa povestesc. (…) Eu am mai fost la consultari cu domnia sa. E un presedinte obosit, nervos, plictisit. Cred ca nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut si un schimb de replici neplacute”, a afirmat Ponta, fara a da alte detalii.
Astfel, sursele citate au aratat ca liderul PNL Crin Antonescu i-ar fi spus lui Traian Basescu ca patroneaza un sistem corupt, in care toti sunt corupti si fura.

Victor Ponta: Intalnirea de la Cotroceni a fost inutila!
PSD si PNL i-au propus miercuri presedintelui Traian Basescu adoptarea unei legi „cu caracter constitutional”, asumata de grupurile politice parlamentare, care sa consfinteasca respectarea criteriilor de guvernanta la nivel european, a declarat Victor Ponta, la iesirea din Palatul Cotroceni, adaugand ca USL ar fi de acord „cu tot ce e necesar ca Romania” sa nu ramana in afara Europei.
El a subliniat insa ca USL nu va fi niciodata de acord cu modificarea Constitutiei si organizarea unui referendum comasat cu alegerile generale de anul viitor.
Ponta a precizat ca Traian Basescu a dat, la aceste consultari, imaginea unui „presedinte obosit, nervos, plictisit, cred ca nu avea chef de niciun fel de dialog cu nimeni”.
„Suntem de acord cu adoptarea unui act normativ intr-o majoritate calificata prin care sa ne angajam, USL si puterea, ca vom respecta si implementa prevederile la nivel european privind transparenta si disciplina”, a spus acesta.
Victor Ponta a spus ca, daca este necesar, USL va fi de acord cu modificarea Constitutiei inainte de alegerile de anul viitor, dar a intrebat cine poate garanta ca la referendum se vor prezenta peste 50% dintre alegatori.
„Daca stabilim ca e nevoie pentru binele Romaniei sa facem o modificare constitutionala cred ca nu putem ramane in afara Europei. Trebuie sa mergem alaturi de celelalte 26 de tari, dar vrem sa fim convinsi ca e spre binele Romaniei si nu e vorba de smecherii electorale”, a spus el, inainte de a aduaga: „Suntem de acord cu tot ce e necesar ca Romania sa ramana in grupul celor 26 de tari”.
Ponta a precizat ca i-a propus lui Traian Basescu „sa fim mai destepti si sa intelegem ca un referendum de modificarea a Constitutiei e un mare pericol”.
„Cine isi asuma responsabilitatea ca in mai sa avem referendum si 50% dintre romani sa nu vina si sa voteze?”, s-a intrebat liderul PSD, reafirmand propunerea unei legi cu caracter constitutional, care sa consfinteasca respectarea criteriilor de guvernanta la nivel european.
Raspunsul lui Traian Basescu a fost, potrivit lui Ponta, ca va incerca sa gaseasca „formula politica cea mai buna”.

Victor Ponta a precizat ca in cadrul discutiilor a avut loc un „schimb de replici destul de neplacute, de asta (Basescu) nu a vrut sa fie presa de fata”.
Crin Antonescu, liderul liberalilor, a afirmat, la randul lui, ca statul social a fost distrus in ultimii trei ani iar Romania a devenit „statul cel mai clientelar si corupt din Europa”.
„In Romania s-a realizat doar austeritate impotriva tuturor categoriilor de bugetari, a intreprinzatorilor care nu cotizeaza, dar nu a inceput austeritatea impotriva hotilor, a coruptilor. Presedintele nu e cel mai nimerit si cel mai onorabil partener de dialog pe aceste teme”, a precizat acesta.
Crin Antonescu a precizat ca i-a transmis „foarte clar presedintelui” ca opozitia este nemultumita de faptul ca nu a existat un dialog prealabil summitului de la Bruxelles.

Victor Ponta a declarat miercuri seara, la emisiunea „Sub semnul intrebarii”, difuzata de B1 TV, ca intalnirea de la Palatul Cotroceni , pe tema acordului de uniune fiscala, a fost una inutila, deoarece liderii opozitiei se asteptau la niste concluzii referitoare la constructia bugetara a Romaniei pe urmatorii ani. Despre acordul de guvernanta fiscala, stabilit la Consiliul European, liderul PSD a afirmat ca la Bruxelles s-a ajuns la un acord pentru tarile din zona euro, nu pentru toate statele. „Pe teren au fost cei 17, noi am fost in tribuna”, a spus Ponta.
Referitor la modificare a Constitutiei Ponta a spus: „… suntem de acord, dar sa nu faceti vreo smecherie, sa puneti in aceeasi zi cu alegerile. Intr-o perioadaa de cirza in care oamenii sunt destul de nervosi, daca sunt chemati sa vina la vot pentru deficitul bugetar, insemnand ca nu o sa mai fie bani pentru Sanatate , Educatie, nu o sa vina nimeni”, a mai spus presedintele PSD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.