Guantanamo – Bucuresti

Guantanamo – Bucuresti

0 158

Dick Marty, fost raportor al Comisiei Europene in problema transporturilor de detinuti arabi, efectuate de CIA cu ajutorul (banuit) al unor tari europene, printre care si Romania: „Romania ar trebui sa primeasca detinuti de la Guantanamo.”
Aceasta declaratie vine in contextul in care Obama, noul presedinte al SUA, a semnat de inchiderea temutei inchisori de la Guantanamo. O serie de detinuti vor fi pusi in libertate. Acestia, ajunsi inafara gardurilor de sarma ghimpata, nu vor sti incotro sa o apuce, caci in tarile lor de bastina nu mai sunt primiti, acolo chiar pandindu-i moartea, iar americanii, la randul lor, nu vor sa-i lase in State pentru a nu fi pusi sa le plateasca daune, in cazul unor procese intentate de eliberati pentru retinere ilegala.
Acest domn Dick Marty arata – si tot timpul a aratat – insistent spre Romania si Polonia, tari banuite oficial (fiind tinute de fraiere din est) ca ar fi permis aterizarea pe aeroporturile lor a unor avioane CIA transportand suspecti spre inchisori secrete, aceasta prin colaborare tacita.
Dar ce puteau sa faca autoritatile romane, de pilda, in cazurile de aterizari ale unor avioane in tranzit, la cererea acestora? Sa fi dat navala agenti SRI, SIE si mai stiu eu ce servicii secrete avem ca sa controleze avioanele aterizate spre un colt al aeroporturilor romanesti? Haida de! N-au facut-o ele tari occidentale, pe ale caror aeroporturi s-au mai ratacit asemenea avioane, dar de care acuma nu se mai pomeneste nimic oficial, daramite noi. Insa intotdeauna dulaului mare ii este mult mai usor sa-si scuture puricii pe catelandrul mic decat sa si-i gestioneze singur.
Ma mira insa tupeul american de a cere tarilor europene, cu pondere celor din est, sa adaposteasca persoane a caror rost ei l-au stricat prin retinerea si nejudecarea lor, din lipsa de probe, pentru a nu scoate, cauzat de aceasta culpa, bani din buzunar. Logic si in toata lumea, cel ce o comite trebuie sa-si si asume responsabilitatea, sub orice forma.
Si noi ce sa facem cu acesti oameni redati libertatii, unii vinovati ca nu le-au placut soldatilor americani, speriati de explozia unui atentat, de mutrele lor, altii poate chiar avand legaturi cu Al-Qaida? Iar sa ne procopsim cu gunoaiele altora, iar sa-l lasam pe Marele Dulau mondial sa-si depuna fecalele la noi in ograda?
Este drept, ne poate fi mila de acesti oameni, supusi luni si ani la randul unui regim de detentie gen lagar de concentrare nazist, daca nu si mai rau – in acest sens exista destule marturii filmate – dar nici sa scoatem castanele altuia din foc nu este corect, mai ales cand avem necazurile noastre pe cap.
In acest sens, Cristian Diaconescu, ministru de Externe, declara: „Am avut o prima discutie (la intrunirea de luni a ministrilor de externe ai UE, n.a.)asupra modului in care Uniunea Europeana ar putea sprijini SUA in gestionarea inchiderii centrului de detentie. Tarile UE vor hotara individual tipul de asistenta pe care il vor acorda Statelor Unite in aceasta chestiune.”
Iar in incheiere a subliniat: „Romania este un stat membru al Uniunii Europene si evident participa la procesul decizional in cadrul Uniunii. Nici Romania, nici alt stat din Uniunea Europeana nu a primit o solicitare formata de la SUA in legatura cu primirea de persoane care au fost detinute la Guantanamo.”
Asta asa, drept cantec de leagan. Dar ma vad nevoit din nou sa amintesc de chestia cu focul si fumul.
Asa ca, oameni buni, care sunteti dispusi sa luati in gazda un mic arab sarman si ars de dor? Deschid lista!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.