Grofii revendica terenuri la Vama Buzaului

Grofii revendica terenuri la Vama Buzaului

0 242

In localitatea Vama Buzaului exista in momentul de fata o situatie greu de imaginat pentru timpurile in care traim dar mai ales pentru o tara care doreste aderarea la UE. Afirmatia nu este una gratuita si vine din partea primarului comunei Vama Buzaului, Tiberiu Chirilas, care sustine urmatoarele: „In iunie 2004 cand am preluat functia de primar al localitatii Vama Buzaului, am descoperit faptul ca locuitorii acestei comune nu sunt proprietarii terenurilor (atat intravilan cat si extravilan) si caselor pe care le folosesc decat intr-un procent foarte, foarte mic, in ciuda faptului ca exista carti funciare”.


?


Conti si rude indepartate


Tiberiu Chirilas explica faptul ca proprietari ai acestor terenuri, asa cum reiese din extrasele CF, sunt conti si rude indepartate ale celor ce utilizeaza in fapt terenurile.


Cum a fost creata aceasta situatie si daca exista solutii pentru rezolvarea ei, tot primarul este cel care poate da raspunsuri si sa arate care au fost motivele care au condus la aeasta stare de fapt: „Motivele sunt doua: contii (Mikes, Beldi, etc.) au fost expropriati si de asemenea au vandut din terenurile lor bunicilor si strabunicilor celor care utilizeaza in momentul de fata aceste suprafete, operarea in cartea funciara neefectuandu-se; in localitatea Vama Buzaului nu a existat de-a lungul timpului nici o forma de cooperativizare, proprietate fiind respectata de bunul simt al fiecaruia, fiind transmisa de zestre din generatie in generatie”.


?


Cu documentatia in mormant?


Autoritatea locala nu a stat cu „mainile in san” ci a inceput o lucrare de cadastru de mari dimensiuni prin care s-a ridicat in plan conform folosintei fiecare lot de proprietate in parte (asta, in prima faza, doar pentru satul Vama al localitatii), si chiar mai mult, au fost incheiate inclusiv procese de buna vecinatate pe toate laturile proprietatilor, ceea ce atesta faptul ca nu exista litigii in ceea ce priveste hotarele proprietatilor.


„Marea problema cu care ne confruntam este faptul ca murim cu aceasta documentatie in mana fara ca sa putem inscrie in cartea funciara pe cei care folosesc aceste terenuri si nu sunt contestati in dreptul lor de proprietate de nimeni. Toate forurile carora ne-am adresat, au dat o singura solutie si anume dezbaterea de mostenire si iesirea din indiviziune sau UZUCAPIUNEA. Consideram ca aceaste solutii nu sunt avantajoase prin faptul ca ar trebui incepute mii de procese de uzucapiune iar efortul nostru al autoritatii locale depus pana in momentul de fata ar fi zadarnic”, precizeaza primarul.


?


Carti funciare nedefinitive


Primaria, prin reprezentantii sai legali, a incercat aplicarea L7/1996 (a cadastrului) de introducere a cartilor funciare nedefinitive – solutie respinsa chiar de cei de la cadastru. Totodata, a mai facut demersuri in a se acorda titluri de proprietate in baza legilor fondului funciar (inclusiv L247/2005) – solutie respinsa categoric de cei in masura.


Pentru rezolvarea acestui caz fara precedent, autoritatile locale din Vama Buzaului au apelat la toti factorii de decizie pentru a analiza situatia expusa, si a acorda localitatii Vama Buzaului o sansa in a intra in normalitate cu privire la intabularea terenurilor in cartea funciara.


Ileana R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.