Granturi cu dedicatie pentru reabilitarea caminelor culturale

Granturi cu dedicatie pentru reabilitarea caminelor culturale

0 180


Pana la 8 iulie, Primariile au posibilitatea de a depune cereri de finantare pentru constructia de noi camine culturale ori pentru reabilitarea celor vechi, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru.
Este totusi destul de putin probabil sa fie inghesuiala si competitie corecta.


Inca nu s-a publicat ghidul privitor la documentatia necesara pentru obtinerea grantului guvernamental. Initial se anuntase ca acest ghid va fi publicat in 22 iunie iar solicitantii vor avea la dispozitie 30 de zile pentru intocmirea documentatiei. Acum, zilele s-au imputinat considerabil si este evident ca doar cine a avut informatia din timp a putut sa se pregateasca.


Conform celor afirmate de Spataru, vor avea prioritate acele solicitari de reabilitare unde exista deja proiect tehnic, documentatia detaliata de executie si studiul de fezabilitate. Chiar daca, sa zicem, o Primarie avea un studiu de fezabilitate si s-a gandit si la un proiect tehnic, detaliile de executie, avizele, autorizatiile iau in cel mai fericit caz 30 de zile si asta cu interventii la autoritati si temenele la proiectanti si experti.


Este de presupus ca majoritatea posibililor solicitanti au doar un studiu de fezabilitate. Cat despre informatie, ar fi interesant de aflat cate Primarii au primit vreo instintare cu privire la program.


In fine ca sa nu fie nimeni suparat, Ministerul s-a gandit la o solutie: vor putea obtine finantare si administratiile locale care nu detin documentatiile necesare, dar care demonstreaza ca au capacitatea tehnica si financiara de a se incadra in termenul maxim de finalizare, adica 31 decembrie 2008. Dar ei nu vor primi bani in 2007.


Deci, in acest an, cei care n-au documentatii nu primesc bani. Nu au bani, nu se face. Chiar daca banii vin in ianuarie tot nu-i mare scofala. In multe localitati din tara pana in aprilie sectorul de constructii este mort. Asadar se apuca de lucru in aprilie. Pentru a nu fi nevoiti sa dea banii primiti inapoi, morti – copti, beneficiarii ar trebui ca prin octombrie sa termine. Pentru un camin cultural nou este prea putin. De unde deducem ca din resturile de la “baietii destepti”, care au totul pregatit, or mai? ciupi ceva si dintre muritorii de rand, dar pentru reparatii sau lucrari mai mici.


Speram sa scapam de finantarile cu dedicatie, dar se pare ca mai avem de asteptat si de rabdat.


Nu zic sa nu fie serviti cei care au totul pregatit, bravo lor,?zic sa se ofere sanse egale tuturor Primariilor din? Romania.


Bianca Sorescu
COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.