Ginkgo biloba.

Ginkgo biloba.

0 325

Descrisa de Charles Darwin ca o fosila vie, ginkgo este cea mai veche specie de arbori din lume. In China creste de peste 200 milioane de ani, un copac atingand varste mai mari de 1000 de ani.


Numele genului, Ginkgo, vine din cuvantul chinezesc Ginkyo, ceea ce inseamna caisa de argint. Arborele a primit acest nume deoarece fructul sau are marimea si forma unei caise mici si o culoare verzui – argintie sau spre galbui. Numele speciei, biloba, vine de la faptul ca frunza sa, in forma de evantai, are o crestatura in mijloc, formandu-se, astfel, doi lobi.


Se mai foloseste drept nume si parul fecioarei. In China este cunoscuta si sub numele de piciorul ratei, fruct alb, ochi alb si arborele bunicului. In Japonia, unde a ajuns fiind adus de chinezi, a fost cunoscut tot sub aceste nume, la care s-a adaugat si cel de pana Ginkgo.


Dupa raspandirea sa in Europa inca din secolul al XVIII-lea, a primit si numele de arborele de 30 de galbeni, dat fiind costul sau extrem de ridicat din primele decenii de dupa aducerea sa, sau arborele pagoda, din cauza formei ramurilor sale. Arborele pagodelor este o specie care creste spontan in China.


Ea se mai cultiva si in alte tari atat pentru aspectul sau ornamental cat si in scop terapeutic. Arborii au inaltimea de pana la 30 de m, avand coroana bogata. Sunt arbori dioici adica pe un exemplar se gasesc doar flori masculine sau feminine, deci arboii sunt fie masculini fie feminini. Frunzele sunt petiolate, bilobate. Toamna frunzele se ingalbenesc si cad. Culoarea lor devine galbena cu nuante extrem de atragatoare, fapt ce face ca in parcurile unde este cultivat arborele aceste frunze sa fie folosite in scop ornamental, fiind presarate printre ornamentatiile florale.



  1. Parti utile:


  • Frunzele- se cultiva pentru industria farmaceutica mai ales in Franta(Bordeaux) si in USA in special in Carolina de Sud.

  • Frunzele se folosesc pentru fabricarea tincturilor, extracte uscate si alte produse farmaceutice.


  1. Utilizari medicinale:


  • Acesta plante se foloseste in medicina traditionala chineza de mai bine de 2000 de ani in tratarea tulburarilor de memorie la batrani. O doza de aproximativ 120-160mg? administrata batranilor timp de 12 saptamani, imbunatateste capacitatile de? concentrare si memorare.

  • Studiile au aratat ca principiile active continute de frunzele acestei plante imbunatatesc circulatia sangvina periferica si cerebrala, deci au efecte pozitive in profilaxia si tratarea accidentelor vasculare. Efecte pozitive s-au constatat si in stari depresive si anxioase precum si in combaterea migrenei.

  • Germania a aprobat, de curand, utilizarea extractului de Ginkgo in tratarea pacientilor suferinzi de Alzheimer. Componentii sai puternic anti-oxidanti au efect inhibitor asupra radicalilor liberi care pot cauza imbatranirea prematura. Ginkgo nu da voie colesterolului sa se acumuleze in artere si intensifica acuitatea vizuala.

  • Doza medie recomandata este de 40 mg luate in 3 reprize zilnice dupa mese, sau 15 picaturi de tinctura, de doua ori pe zi.


  1. Preparate:


  • Tinctura– luati 15 picaturi intr-un pahar de apa de 3 ori pe zi inainte de mese, in cazul accidentelor de pierderea memoriei, imbunatatirea performantelor intelectuale.

  • Extract uscat– luati 50-100 mg de 3 ori pe zi, inainte de mese. Extractul din frunze de Ginkgo biloba contine flavonoide si terpenoide care cresc rezistenta capilarelor. De asemenea, actioneaza ca antioxidant. S-a dovedit ca ginkgo imbunatateste circulatia cerebrala, ceea ce il face un remarcabil tonic al creierului. Nu se administreaz? seara dupa orele 18 deoarece provoac? intensificarea activit??ii cerebrale care poate duce la insomnie.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.