Geoingineria ar putea salva planeta! (1)

Geoingineria ar putea salva planeta! (1)

0 200

Pentru prima data in istorie omenirea are capacitatea de a controla clima pe Terra prin geoinginerie, insa acest joc s-ar putea intoarce impotriva noastra, dupa cum avertizeaza publicatia britanica The Guardian.
Abilitatea de a manipula clima pe glob sau de a controla vremea in anumite scopuri, nu mai tine de domeniul science & fiction. In prezent o serie de noi tehnologii din domeniul geoingineriei ne pot permite sa evitam producerea unor schimbari climatice catastrofale. Si totusi folosirea acestor tehnologii ar putea avea o serie de consecinte devastatoare, poate mai grave decat catastrofele climatice pe care sunt concepute sa le evite. Spre exemplu astfel de tehnologii ar putea fi folosite drept arme in razboaie.
Noile cercetari in domeniul impactului global al schimbarilor climatice au dus la o intelegere mai buna a sistemului complex care face ca aceasta planeta sa poata gazdui viata. Suntem din ce in ce mai familiarizati cu impactul aerosolilor atmosferici asupra climei, cu rolul norilor de a reflecta razele solare sau al planctonului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera. Aceasta intelegere a sistemului delicat ce tine Terra in viata le permite oamenilor de stiinta sa dezvolte o serie de noi tehnici de modificare si control al climei, in scopul explicit de a stopa sau incetini efectele incalzirii globale.
Una dintre aceste tehnici este cea a „insamantarii” oceanice cu fier. Planctonul are nevoie de Soare pentru energie, dar, la fel ca toate plantele, are nevoie de nutrienti pentru a se hrani. Cresterea concentratiei de fier din apa marina duce la o explozie de viata in randul organismelor care formeaza masa de plancton si care au potentialul absorbirii de CO2 din atmosfera. Cat de efectiva ar fi aceasta tehnica pentru viitorul apropiat ramane insa un subiect controversat pentru oamenii de stiinta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.