Gazul metan – cateva cauze ale pretului ridicat

Gazul metan – cateva cauze ale pretului ridicat

0 72


Stim cu totii si o simtim prin buzunare ca, in Romania, pretul gazului este cel mai ridicat din Europa – ma refer la gazul primit de la rusi – ridicandu-se la 376$ mia mc. Iata, spre comparatie, si preturile din cateva tari europene.


Polonia = 320; Ungaria = 280-300; Bulgaria = 240; Ucraina = 180; Belarus = 120; Armenia = 110.


Am dat ca exemplu aceste tari, ele fiind iesite recent de sub influenta sovietica si cu economie si, implicit, un venit al populatiei, sub cele ale tarilor dezvoltate vesteuropene.


Acest pret mare de la noi se datoreaza in primul rand politici duse de Romania, in ultimii trei ani, fata de Moscova, aceasta replicand dur la unele afirmatii facute de seful statului nostru fata de Rusia si Putin.


Astfel Gazprom ne livreaza gaze doar prin intermediari, care ciugulesc cate ceva si pentru ei. Aceasta stare este urmarea unei necomunicari amiabile cu partea rusa, a lipsei unor relatii de prietenie si a neavansarii unor proiecte comune.


De fapt nici nu exista vreun acord comercial de la stat la stat, Gazprom fiind o companie particulare, insa care se mai conduce si dupa sugestii kremliniene, deci politice.


Si pretul va creste in continuare, urmatoarea scumpire anuntandu-se pentru aprilie 2008.


Sperante si solutii de imbunatatire a situatiei?


Este, in primul rand, solutia politica, aceasta combinata cu una economica, prin infiintarea unei companii romano-ruse, astfel desfiintandu-se relatia prin intermediari. Totodata se poate trece la o cedare partiala a infrastructurii energetice catre rusi, cu retinerile de rigoare.


O alta solutie, dar care, in conjunctura actuala, este oarecum utopica, ar fi folosirea curentului electric si renuntarea la gazele naturale prin reducerea la strict a industriei mari consumatoare de gaz metan. Si dezvoltarea producerii curentului electric pe baza bogatiei hidrografice a tarii noastre.


Dar cata vreme mingile tenisului politic lovesc in interesele cetatenilor, pusi pe post de fileu prin luare la mijloc, niciuna dintre solutii nu va fi viabila.


?


Dan Bota ?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.