Gazul care ne arde!

Gazul care ne arde!

0 240

Pretul gazelor naturale de import se va majora pana la 540 – 550 dolari pe mia de metri cubi pana la finele acestui an, fata de pretul actual de achizitie de 510 – 520 dolari/mia metri cubi, ceea ce va accentua pierderile deja inregistrate in vara acestui an la achizitia de gaze din import, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Bernard Arnaud, director general al Distrigaz Sud.
“Nerecunoasterea costurilor de achizitie a gazului natural la 1 octombrie 2008 va determina o majorare a pierderilor pentru Distrigaz Sud, iar acest aspect se datoreaza dezechilibrului intre costul de achizitie al resursei si pretul de vanzare. Conform metodologiei de tarifare din Romania, aceste pierderi vor trebui recunoscute in viitoarele tarife”, a spus directorul general al companiei.
Acesta a precizat ca, desi in ultimul timp pretul barilului de petrol a scazut, iar piata gazelor se bazeaza pe pretul petrolului, aceste efecte se vad cu intarziere in contractele de achizitie de gaze.
“O scadere pentru consumatori a pretului la gaze generata de reducerea pretului la petrol s-ar putea vedea abia in primul trimestru al anului viitor, dar, daca vom cere de la 1 ianuarie 2009 o recunoastere a costurilor de achizitie a gazelor din import, vom cere si recunoasterea pierderilor anterioare si aducerea lor la zi”, a spus Arnaud.
Distrigaz Sud vinde in primul trimestru circa 40 la suta din cantitatea de gaze naturale si 30 la suta in ultimul trimestru al anului, restul fiind vandut in cele sase luni ramase.
Compania a solicitat, recent, majorarea pretului de vanzare a gazului natural cu 12 la suta, incepand cu 1 octombrie 2008, pe fondul cresterii costurilor de achizitie a gazului din import, in conditiile in care acesta reprezinta in medie o treime din consumul total. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis insa sa nu majoreze preturile gazelor naturale de la 1 octombrie, ceea ce a determinat o crestere a pierderilor Distrigaz Sud.
Distrigaz Sud a cerut ANRE aplicarea metodologiei de tarifare, care prevede recunoasterea costurilor de achizitie a gazului in pretul catre consumatorul final.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.