GAZPROM tot mai prezent pe teritoriul Romaniei mari

GAZPROM tot mai prezent pe teritoriul Romaniei mari

0 88

GAZPROM tot mai prezent pe teritoriul Romaniei mari
Expansiunea spre vest a varfului de lance a economiei ruse – GAZPROM este o realitate ce nu mai poate fi contestata de nimeni. Toti ne aducem aminte de iarna trecuta, cand pe un motiv care nu conteaza, int-o parte imensa a Europei a fost oprit gazul. Este clar ca, vrem nu vrem, vom ajunge intr-o dependenta periculoasa fata de Moscova.
A fost semnat primul acord pentru realizarea societatii mixte Romgaz-Gazprom
Romania si Rusia au semnat primul acord de colaborare de dupa 1989, care prevede identificarea tuturor posibilitatile de colaborare, inclusiv infiintarea unei societati mixte de catre Romgaz si Gazprom, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
”Societatea mixta va fi detinuta 50 la suta de Romgaz si 50 la suta de Gazprom. Colaborarea va consta in depozitarea gazelor naturale si in valorificarea prin vanzare directa, precum si in investitii comune in cogenerare”, a afirmat Videanu.
In prezent, Romania importa gaze din Federatia Rusa prin intermediul companiei ruso-germane Wintershall.

Gazprom poate obtine controlul asupra sistemului de gazoducte al Moldovei
Presedintele societatii ruso-moldovenesti Moldovagaz, Aleksandr Gusev, nu exclude posibilitatea ca, pentru recuperarea datoriilor Transnistiei pentru gazul furnizat, Gazprom sa obtina prin hotarare judecatoreasca punerea sub sechestru a activelor Moldovagaz, ceea ce inseamna, de fapt, preluarea controlului asupra sistemului de gazoducte al tarii.
Gusev a aratat ca Moldova a achitat in totalitate nota de plata pentru 2008, dar fara consumul transnistrean, astfel ca, la inceputul anului 2009 datoriile Moldovagaz catre Gazprom se cifrau la 1,343 miliarde dolari, fara penalitati. Gusev a adaugat ca aceasta crestere se datoreaza Transnistriei.

Sursa: AGERPRES & HotNews.ro

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.