Gabriel Stan la aniversare

Gabriel Stan la aniversare

0 262

Cunoscutul artist plastic brasovean Gabriel Stan a aniversat la sfarsitul saptamanii trecute 40 de ani de cariera artistica. Cu acest prilej, la Galeria „Kron-Art“, a fost vernisata o expozitie aniversara care cuprinde 14 lucrari reprezentative din creatia artistului.


Alaturi de tablourile lui Gabriel Stan, la Kron-Art, au fost expuse cu aceasta ocazie si cinci lucrari ale tanarului sculptor Kovacs Csaba, care, dupa opinia lui Gabriel Stan, este „cel mai reprezentativ tanar artist al noului val de la inceputul acestui secol. Un talent explozivcare si-a gasit de la bun inceput un drum unic, distinct”.


?


Picturile lui Gabriel Stan


Gabriel Stan a expus in cele mai mari galerii ale lumii si a convins multi critici de arta sa scrie cronici de exceptie: „…Posedand o reala maiestrie tehnica si un apetit pentru lumina, Stan isi arunca culorile cu virtuozitate pe panza, elaborand un figurativ aproape fantastic, incarcat de simboluri. Are o stiinta care in anumite opere flirteaza cu hiper-realismul. Insa pictura lui Stan este, inainte de toate, o privire asupra lumii, aceea lume pe care insasi pictura lui o incarca de si cu energie si sensibilitate. Exista ceva exploziv in uimitorul lui mod de a picta Muntele Saint-Michel sau Saint Malo, – «doua locuri ce l-au marcat atunci cand a vizitat regiunea Bretagne. El a fost in egala masura interesat si de bonetele purtate de bretone.»” (G?rard Pernon, „Ouest France“, 31 martie 1999).


?


Artistul roman al anilor ’90


Gabriel Stan a formulat o metodologie foarte speciala. Prin picturile sale, el incearca sa explice diverse fenomene, plecand de la mai multe puncte de vedere: fizica, matematica, astrologie, mitologie si religie. Conduce spectatorul dincolo de sensurile conventionale ale spatiului si timpului.? Inainte de a incepe pictura, el isi impune sa inteleaga domeniul propriei cautari. Inventivitatea tehnicilor lui – atat cerebrale cat si tactile – este expresia personalitatii sale.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.