G20 – la un prim summit legat de criza financiara

G20 – la un prim summit legat de criza financiara

0 126

Un prim summit in care va fi abordata criza financiara internationala se va desfasura la 15 noiembrie in imprejurimile Washingtonului, cu participarea liderilor celor 20 de state cele mai puternic industrializate, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, citata de Reuters si AFP.
“Astazi, presedintele ii invita pe liderii G-20 la un summit in zona Washington DC, la 15 noiembrie, pentru a discuta probleme legate de pietele financiare si de economia globala”, a declarat Dana Perino, amintind ca “procesul de lucru al ministrilor de finante in cadrul G-20, care include statele emergente si in plina dezvoltare, a fost infiintat in 1999, dupa ultima criza financiara cu implicatii mondiale”.
Responsabilul de la Casa Alba a declarat ca in cadrul primului summit de acest gen, care va avea loc la 11 zile dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii (SUA), liderii mondiali vor discuta despre cauzele crizei financiare si progresele care s-au facut in combaterea acesteia, vor dezvolta principii de reforma si vor alcatui grupuri de lucru care sa faca recomandari.
“In plus, liderii statelor G-20 vor discuta despre efectele crizei asupra economiilor emergente si a statelor in curs de dezvoltare. Summitul va reprezenta un important prilej pentru conducatorii de state de a consolida fundatiile capitalismului discutand asupra modalitatilor in care isi pot mari angajamentul pentru realizarea unor economii deschise si competitive, precum si a liberalizarii schimbului si a investitiilor”, a mai spus Dana Perino.
Pentru moment nu a fost aleasa o locatie de desfasurare, mai precizeaza sursa citata. In seara dinaintea inceperii summitului va avea loc un dineu la Casa Alba. Dana Perino a mai declarat ca administratia americana conteaza pe participarea la summit a aceluia dintre cei doi candidati la alegerile prezidentiale de la 4 noiembrie care va obtine victoria in scrutin.
Membrii G-20 sunt Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite si Uniunea Europeana.
La summit vor participa si presedintii Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale, secretarul general al ONU, precum si seful Forumului Financiar pentru Stabilitate, a precizat Perino.
De la G8 la G20 se pare ca nu a fost nevoie decat de o criza, ce urmeaza?
Asistam la spargerea monopolului celor de la G8?
Credem ca alta solutie nu este, nu ne mai putem lasa pe mana acelui grup select care nu si-a vazut decat de propriile interese, ceilalti nu au contat. E timpul unei mari si profunde schimbari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.