Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi GAL ATBN intr-o actiune de succes

Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi GAL ATBN intr-o actiune de succes

0 275
Saptamana trecuta FundaÅ£ia Mihai Eminescu Trust ÅŸi Grupul de AcÅ£iune Locală AsociaÅ£ia Transilvană BraÅŸov Nord au organizat la BraÅŸov Seminarul „ExperienÅ£e în valorificarea patrimoniului cultural ÅŸi prezentarea programului Leader”. Seminarul s-a bucurat de participarea a peste 40 de reprezentanÅ£i ai autorităţilor locale, instituÅ£iilor, ONG-urilor ÅŸi întreprinderilor din regiune.
Seminarul a cuprins în prima parte vizionarea unei expoziÅ£ii pe tema activităţii desfăşurate de FundaÅ£ia Mihai Eminescu Trust în cursul celor 12 ani de la înfiinÅ£are, ÅŸi prezentări susÅ£inute de către organizatori ÅŸi invitaÅ£ii acestora.
Doamna Caroline Fernolend, VicepreÅŸedinte MET, a prezentat experienÅ£a MET în valorificarea patrimoniului cultural. Modelul de dezvoltare a turistică aplicat de FundaÅ£ia MET în satul Viscri jud. BraÅŸov a fost analizat de Doamna Simona Åžoica de la Facultatea de AlimentaÅ£ie ÅŸi Turism BraÅŸov. Tema implicării comunităţilor locale în proiecte a fost abordată ÅŸi de doamna Alina Alexa de la WWF România, care a vorbit despre conservarea naturii împreună cu oamenii.
Domnul Mihai Pascu, vicepresedinte al Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov, GAL ATBN ÅŸi ADDJB a prezentant Grupulde AcÅ£iune Locală AsociaÈ›ia Transilvania BraÈ™ov Nord (înfiinÈ›are, organizare, structură), abordând ÅŸi prioritizarea proiectelor pe anul 2013.
Doamna Magda Dinu (GAL ATBN) ÅŸi Domnul Flavius Dumitrescu (Primar Rupea) au prezentat rezultatele obÈ›inute de GAL ATBN în primul an de activitate ÅŸi măsurile prevăzute în strategia de dezvoltare 2012-2015, ce pot fi accesate de persoane fizice, micro-întreprinderi, primării È™i ONG-uri.
Domnul Sergiu Florean a prezentat un model de succes privind susţinerea agriculturii ţărăneşti dezvoltat de către Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES): parteneriatele locale de solidaritate.
Acestea sunt încheiate între consumatori È™i mici agricultori. Micii agricultori furnizează săptămânal un coÅŸ cu produse agricole ecologice fiecărui consumator-partener, pe baza unei plăţi în avans, componenÅ£a coÅŸului depinzând de producÅ£ia obÅ£inută. Consumatorii pot vizita producătorii pentru a vedea gospodăria È™i modul de cultivare, preluarea produselor facându-se de către aceÅŸtia fie de la producător, fie de la o locaÈ›ie stabilită.
În a doua parte a zilei au avut loc discuÅ£ii moderate privind axele prioritare de dezvoltare în regiune – natură ÅŸi agricultură. A fost abordată importanÈ›a protejarii mediului înconjurător ÅŸi, ca particularitate pentru peisajul acestei zone, a pășunilor cu arbori din vecinătatea satelor.
Focusul discuÅ£iilor l-a constituit însă agriculturaregiunii. Proiectul ASAT dezvoltat de CRIES a prezentat interes pentru GAL ATBN ÅŸi ADDJB, în sensul preluării acestui model ÅŸi implementării lui în judeÅ£ul BraÅŸov. Au fost lansate următoarele propuneri:
  • identificarea de producători în judeÅ£ul BraÅŸov care pot furniza produse ecologice, ÅŸi crearea de parteneriate locale de solidaritate;
  • valorificarea calităţii de “zonă protejată Natura 2000” – aici sunt realizate numeroase produse 100% bio, iar unele dintre acestea ar putea obÅ£ine indicaÈ›ie geografică, aspect motivant atât pentru primării, cât ÅŸi pentru producători ÅŸi consumatori;
  • încurajarea accesului producătorilor bio la pieÈ›ele de desfacere (fiind necesară voință politică);
  • desfacerea produselor în principal în Municipiul BraÅŸov (ÅŸi adiacent în BucureÅŸti) ÅŸi înfiinÅ£area în zona GAL, pe ruta BraÅŸov –SighiÅŸoara, a unui magazin de produse tradiÅ£ionale, model practicat în Austria. În cadrul acestui tip de magazin, produsele provin de la mai mulÈ›i producători, dar toate corespund brandului local.
DiscuÅ£iile au fost concluzionate cu propunerea de organizare a unei întâlniri în mediul rural braÅŸovean, în
cadrul căreia să fie prezentate modelul de parteneriate locale de solidaritate ÅŸi oportunitatea de a înfiinÅ£a
magazine de produse locale. Acesta ar fi un proiect potrivit pentru zona Rupea, cu finanţare atrasă de ONGurile locale.
De asemenea, proiectul ar putea fi propus È™i pentru măsura 312. Sprijin pentru crearea ÅŸi dezvoltarea de micro-întreprinderi, măsură PNDR ce poate fi accesată de persoane fizice ÅŸi microîntreprinderi în cadrul Axei LEADER prin GAL ATBN.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.