Functionarii publici ar putea fi „premiati” de Sarbatori

Functionarii publici ar putea fi „premiati” de Sarbatori

0 362

In decembrie, personalul bugetar din institutiile publice va beneficia, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca cel de-al 13-lea salariu. Prin ordonanta de urgenta pentru rectificarea bugetului de stat pe 2006, Guvernul a permis institutiilor publice sa plateasca in luna decembrie premiul anual, cu fonduri asigurate integral sau partial, dupa caz, din surse bugetare. Diferentele de plata vor fi suportate din bugetul pe anul viitor.


Premiul anual va fi acordat de toate institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare.


Banii sunt acordati angajatilor din sistemul bugetar in luna decembrie, sub forma celui de-al 13-lea salariu, in functie de clauzele negociate prin contractele colective de munca.


?


Intr-un comunicat, Guvernul atrage atentia ca plata celui de-al 13-lea salariu in luna decembrie nu trebuie considerata drept prima de Craciun. Intrucat legislatia in vigoare nu prevede acordarea unei prime de Craciun pentru angajatii institutiilor publice. De asemenea, persoanele care ocupa functii de demnitate publica, numite sau alese, nu beneficiaza de prevederile legale privind acordarea premiului anual. Potrivit Legii referitoare la sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, demnitarii au dreptul, pentru activitatea desfasurata, la o indemnizatie lunara, care este unica forma de remunerare a activitatii corespunzatoare functiei.


Ordonanta de urgenta nr. 2/2006 si respectiv Legea nr. 379/2005 stabilesc cadrul legislativ privind salarizarea si drepturile de care beneficiaza functionarii publici, respectiv personalul contractual angajat in institutiile publice, inclusiv dreptul de a primi al treisprezecelea salariu.


Totodata, Guvernul a anuntat recent ca a decis sa revina la sistemul acordarii unui premiu de Sarbatori, dupa ce a constatat ca numarul persoanelor care au castigat in instanta dreptul de a beneficia de acest bonus, suspendat in perioada 2001-2006, este in crestere.


?


Bonusuri banesti si la Brasov


Si functionarii publici brasoveni ar putea primi niste banuti in luna decembrie.

Consiliul Local Brasov ar putea decide, la initiativa primarului George Scripcaru, la sedinta ordinara din aceasta luna constuirea unui fond de premiere, in limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente anului 2006. Valoarea totala a fondului ar urma sa fie de 1.340.374 lei. Din acesti bani, 313.200 lei ar urma sa fie repartizati pentru aparatul propriu al CL. Restul fondurilor vor fi impartite intre serviciile publice descentralizate, aflate in subordinea municipalitatii, in functie de numarul angajatilor. „Sumele se vor aloca, pe salariati, in functie de activitatea prestata de fiecare in cursul anului, apreciata ca valoroasa”, se mentioneaza in proiectul de hotarare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.