Fraudacii si romanii

Fraudacii si romanii

0 413

Va mai amintiti desigur cum incepe „D-l Goe” al lui Caragiale; taman pe stilul asta pare scrisa aventura miliardarilor in valuta de la noi, (re)publicata de revista Capital, condusa acum de un fost ministru de Finante. „Ca sa nu ramana si anul acesta repetenti la testul miliardului de dolari” si sa ne faca de ras in ochii Europii, tata mare Ionut Popescu a luat de manuta doua dintre cele mai antreprenoare vlastare de pe meleagurile noastre si le-a trecut pragul miliardului de dolari, cum ai trece o batranica pe trecerea de pietoni. Ba chiar le-a azvarlit bine de tot dincolo de limita asta, mai mult psihologica decat o bariera adevarata in conturi. Astfel, Iosif Constantin Dragan si Ion Tiriac au fost cotati la 1,6 respectiv 1,5 miliarde USD, ceea ce-l face pe primul cel mai bogat roman al tuturor timpurilor iar pe al doilea cel mai avut burlac de la noi.


N-am apucat sa rasfoiesc ultimul numar al revistei Capital, dar ma indoiesc ca au publicat ceva despre aventura conjugala foarte tulbure a lui Costantin Dragan. Daca nu stiti, patronul ButanGas, o retea care a scos anul trecut numai in Romania un profit de 50 de milioane de dolari, si al altor companii de succes, este casatorit cu fiica raposatului general de securitate Gusa. Un mariaj aranjat in sanul Securitatii, in care flagrant de juna fiica a generalului isi unea destinele cu venerabilul Dragan pentru a nu lasa cele mai grase conturi ale unui cetatean roman sa incapa sub unghiile ojate ale vreunei profitoare. Ziarele cu acces la informatii din interior erau foarte interesate cu ceva vreme in urma de soarta bunicutului Dragan, pe care nu reusea sa-l localizeze nici macar propriul fiu, nerecunoscut de altfel de catre redactorii testamentului lui Iosif Constantin Dragan. Presupunerea era ca batranul este indopat cu zaharicale printr-una din numeroasele resedinte pe care le poseda in Europa sau aiurea, in vreme ce afacerile sunt preluate de catre securistii infiltrati pana in dormitorul conjugal.


La randul sau, artizanul unor negocieri reusite cu concernul germano-american Daimler-Crysler, responsabile de sporirea consistenta a averii personale, Ion Tiriac nu mai poate sa se intrebe, cum facea deunazi, cu prefacuta ignoranta: „Nu stiu cine este Gigi Becali! Nu stiu ce biznas are domnul Becali!”. Pentru ca „domnul Becali” – dar hai sa-i spunem „domnitorul Becali”, datorita asemanarii izbitoare cu Mihai Viteazul – are, la valeat 2006, o avere imediat sub limita miliardului de dolari si-i sufla-n ceafa fostului tenisman.


E clar ca urmatorul numar al Capitalului ne va comunica cu mare fast intrarea in clubul miliardarilor a lui Becali, a carui avere s-a dublat fata de numarul trecut. Va fi, de altfel, singurul amanunt demn de luat in seama in publicatia cu pagini lucitoare si fosnitoare ca un teanc de cupiuri scoase de sub tipar. In rest, plictiseala obisnuita a primelor zece locuri in topul bogatilor mioritici, care au cate-o acuza de frauda fiscala pentru fiecare bancnota agonisita. Ioan Neculae, teparul de Tutunul romanesc, fraudacii Micula carora le curg bani garla din Izvorul Minunilor, George Copos, cu cel putin o mana intepenita in ruleta Loteriei Nationale, & restul de evazionisti pe care revista Capital ni-i baga pe gat drept mari investitori, curati ca lacrima. Paginile de la coada publicatiei ofera amanunte banale despre indivizi absolut neinteresanti, care n-au fost chemati niciodata la DNA si au avut proasta inspiratie sa-si faca averile cu creierul si cu toate taxele platite.


Mult mai corect pentru un fost ministru de Finante cum este Ionut Popescu era sa publice si anexa la Capital ori vreun supliment cu surprize, care sa contina sumele cu care top ten-ul ierarhiei nababilor sunt datori statului roman. Care doar noua ni se pare o vaca costeliva, in timp, vazut din paginile reviste, arata ca o juninca plesnind de sanatate, careia o armara de marmote ii fac masaje reconfortante ca intr-o reclama la o celebra marca de ciocolata.


La capitolul masaj, revista condusa de Ionut Popescu a omis sa includa si detalii despre averea celui mai mare roman in viata. Care nu este nici unul dintre bastanii ce sa lafaie in clasamentul Capital. Si care este mai mult roman decat dac, dar macar se scrie cu majuscule. Roman Abramovici, magnatul rus proprietar al clubului Chelsea, un patron care valoreaza cam 9,5 miliarde de lire sterline. Versiunea originala a multimiliardarului, care este pe langa bogatii de la noi ceea ce este Muzeul Rodin din Franta pentru imitatia de palat cumparata in buricul Bucurestilor de Gigi Becali, mare pasionat de istorie, doar pentru ca avea numarul 1 in dispunerea stradala. Romanul Abramovici s-a internat de curand timp de zece zile intr-o clinica specializata in tratarea stresului pe care ti-l da acumularea unor averi de calibrul asta. Omul a platit pentru prestatia medicilor de-acolo un mizilic de fix un milion de dolari. Cat ii va costa pe miliardarii nostri sa-si cumpere linistea de a-si numara banii fara sa li se uite Fiscul peste umar aflati din urmatorul numar al revistei Capital. Sau nu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.