Fondurile europene un miraj,Au fost accesate doar 10 la suta din granturi!

Fondurile europene un miraj,
Au fost accesate doar 10 la suta din granturi!

0 192

Ca Romania are o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene nu mai este un secret pentru nimeni. Guvernantii recunosc neputinta si pana acum nu s-a facut nimic notabil pentru a scutura imensa birocratie existenta de la startul unui proiect pana la plata obligatilor statului. Toate domenile sunt afectate de aceasta neputinta de la zona privata pana la cea a administratiei publice locale sau nationale.

Anii trec si bani alocati de UE vor fi cheltuiti de …altii!
Expertii KPMG arata ca fondurile europene reprezinta o oportunitate unica de imbunatatire a infrastructurii in Romania si de incurajare a investitiilor. In plus, pe termen scurt, proiectele de infrastructura vor crea locuri de munca.
Intr-o perioada de patru ani a fost contractat ceva mai putin de jumatate din buget (45% – n.r.). Procentajul de contractare este sub nivelul tarilor ECE. Din aceasta suma, granturile rambursate beneficiarilor s-au ridicat la doar 1,5 miliarde de euro, reprezentand mai putin de 10% din bugetul disponibil in perioada de sapte ani.
Romania are o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice, potrivit unui studiu al KPMG, care arata ca pana in decembrie 2010 au fost contractate granturi in valoare de 10,4 miliarde de euro. Granturile rambursate beneficiarilor se ridica insa la doar 1,5 miliarde de euro, reprezentand mai putin de 10% din bugetul disponibil.
Conform datelor KPMG, la sfarsitul anului 2010, programele incluse in Cadrul Strategic National de Referinta al Tarilor Baltice inregistrasera cel mai ridicat procentaj de proiecte contractate, intre 60% si 76%.
Procentul de proiecte contractate in alte tari este cuprins intre 48% si 57%, in timp ce sumele contractate comparativ cu bugetul disponibil pe perioada de sapte ani sunt mai mici in Romania si Bulgaria.
Pe primele locuri la absorbtia Fondurilor Europene se situeaza Letonia si Lituania, in timp ce Romania si Bulgaria isi disputa ultimele locuri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.