Fonduri europene – Grila pentru Măsura 3 și suplimentarea de buget la...

Fonduri europene – Grila pentru Măsura 3 și suplimentarea de buget la Măsura 2

0 263

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat, vineri, pentru StartupCafe.ro, ce grilă de punctaj se va aplica la Măsura 3 de sprijin pentru IMM-uri, precum și sursa de finanțare găsită pentru Măsura 2, din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru redresare din criza COVID-19, sub rezerva acordului prim-ministrului Orban.

Măsura 3 – ajutoare de 50.000-200.000 euro pentru IMM

Pe scurt, la Măsura 3 – ajutoare de stat de câte 50.000-200.000 de euro pentru  microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM), la prima sesiune de înscrieri, care urmează, se vor aplica grila de punctaj și toate prevederile din ordonanța de urgență 130/2020, modificată de guvern prin OUG 174/2020, a explicat vineri ministrul Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Pentru asta, Guvernul urmează să dea o nouă ordonanță de urgență, să proroge aplicarea Legii 2020/2020, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis (care prevede modificarea grilei de la Măsura 3 și introducerea unor noi categorii de beneficiari în toată schema de finanțare).

Pentru ce a modificat Parlamentul, noi trebuie să re-inițiem procedurile pentru a putea fi aprobate ulterior și cuprinse în schema de ajutor de stat și în modificarea programului operațional, ceea ce ar fi de durată lungă. Deci s-ar putea să avem o perioadă în care să negociem cu Comisia Europeană introducerea modificărilor din Parlament, în cazul în care Comisia va fi de acord. Și atunci, ca să nu încurcăm lumea, decizia – care cred că va fi acceptată și de domnul prim-ministru- este să modificăm OUG 130/2020 – va fi să prorogăm termenul de aplicare a Legii 2020, pentru a putea pune în aplicare Măsura 3, așa cum a fost aprobată de către Comisia Europeană”, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene.
Prin urmare, grila de punctaj de la Măsura 3, care se va aplica la primul apel de proiecte, este cea care curpinde indicatorul ratei interne de rentabilitate (RIR) a investiției și poate fi consultată AICI.
Conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru, prima sesiune la Măsura 3 va fi deschisă în ultima săptămână din luna noiembrie sau prima din luna decembrie 2020.
Soluția descrisă acum de Marcel Boloș a fost menționată anterior și de ministrul Economiei, Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro. Mai e nevoie, însă, de decizia finală a premierului Orban, cel care are de fapt atribuții asupra ordonanțelor de urgență.

Grila din Legea 220/2020, la Măsura 3, din anul 2021

Separat, Ministerul Economiei ar urma să deschidă o nouă sesiune de înscrieri la măsura de granturi de investiții pentru IMM, cel mai probabil în anul 2021 (pentru că nu mai este timp destul în 2020), cu fonduri din ciclul financar 2021-2027.

În paralel cu amânarea Legii 220/2020, Ministerul Fondurilor Europene va face și demersurile pentru a renegocia cu Comisia Europeană Măsura 3 pentru a putea aplica grila din legea Parlamentului la o a doua sesiune de înscrieri la granturile de investiții (din 2021).
„Apoi, inițiem demersurile pentru modificarea Măsurii 3, negociem modificările cu Cpmisia Europeană și, în măsura în care vom primi aprobarea, vom face un corrigendum la schema de ajutor de stat și vom pune în aplicare ce a decis Parlamentul”, a spus Marcel Boloș.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în perioada 2021-2027 România va avea alocați pentru microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM) în total 6,2 miliarde de euro, din care:

  • 3,8 miliarde de euro din Facilitatea de recuperare și reziliență (care cuprinde o anvelopă de peste 13 miliarde de euro numai fonduri nerambursabile pentru România, plus aproape 17 miliarde de euro, împrumuturi cu dobândă mică). Acești bani vor putea fi cheltuiți de către România până la sfârșitul anului 2024 (conform unei prevederi agreate deja în Parlamentul European, dar care mai necesită acordul Consiliului UE).
  • 2,4 miliarde de euro tot pentru IMM-uri, prin Politica de coeziune a UE. Acești bani vor fi trași prin viitoarele programe operaționale ale României, în principal Programul Operațional Regional (care va fi împărțit în 8 POR-uri, câte unu pe fiecare regiune  de dezvoltare a țării) și Programul de digitalizare (POCIDIF).
  •  „Din anul 2021 vom avea o perspectivă financiară mai bună pentru toți cei care vor depune cereri și pentru Măsura 3 modificată”, a spus Marcel Boloș.

Grila de punctaj pentru Măsura 3 din Legea 220/2020, care ar urma să se aplice la noi apeluri de proiecte în anul 2021, poate fi consultată AICI (împreună cu celelalte modificări aprobate de Parlament).

Suplimentare de buget la Măsura 2 – granturi de 2.000-150.000 euro

Și la Măsura 2, pentru s-au făcut deja înscrierile, autoritățile vor aplica acum OUG 130/2020, adică lista de domenii CAEN din anexa 2 a acestei ordonanțe de urgență. Prin viitparea OUG care va proroga aplicarea Legii 220/2020, guvernul va prevedea și suplimentarea de buget cu 500 de milioane de euro la Măsura 2, pentru a finanța mai multe firme care au aplicat.
Ministrul Marcel Boloș a explicat, vineri, pentru StartupCafe.ro, că suma de 500 de milioane de euro pe care a și găsit-o pentru a splimenta bugetul existent de la Măsura 2 va fi suficient cât să finanțeze aproape toți, dacă nu chiar pe toți cei 22.226 de aplicanți (dacă vor fi toți în regulă).
Și aceasta pentru că cei 500 de milioane de euro în plus cuprind doar fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), nu și aportul propriu al beneficiarilor, a menționat ministrul Boloș. În prezent, la Măsura 2 este un buget de 350 de milioane de euro, care ar ajunge pentru circa 5.000 de aplicanți, însă cei 350 de milioane de euro cuprins și partea de aport propriu de 15% cu care vin beneficiarii de acasă.
Ca atare, în urma suplimentării de buget, la Măsura 2 vor fi circa 920 de milioane de euro buget total, cu tot cu aportul propriu al beneficiarilor, în urma suplimentării care urmează să fie făcută de Guvern prin OUG.
„Prin creșterea plafonului de finanțare la Măsura 2 se vor putea acorda granturi pentru capital de lucru tuturor celor care au depus solicitări de finanțare. Încercăm să satisfacem toate cererile de finanțare de la Măsura 2”, a spus Boloș.
Cei 500 de milioane de euro în plus pentru Măsura 2 vor fi relocați din facilitatea React EU, acordată României de către Uniunea Eurpeană pentru măsuri urgente de redresare din criză.
„Comisia Eurpeană Prin React EU primim 1,423 miliarde de euro în plus pentru măsurile privind COVID și noi relocăm spre ceea ce este nevoie. Vom regândi prioritățile de finanțare din această facilitate”, a mai declarat Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro.

Sursa: StartupCafe.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.