Focul, dusmanul lacaselor de cult din judet

Focul, dusmanul lacaselor de cult din judet

0 111

Biserica fortificata de la Prejmer a tinut piept secole la rand invaziilor dusmane. Zidurile superbului monument au infruntat atacuri napraznice, fara sa cedeze. Restaurata si bine intretinuta, fortareata ridicata de Cavalerii Teutoni este acum extrem de vulnerabila in cazul unui incendiu. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a stabilit ca biserica, a carei structura contine o mare parte din lemn, risca oricand sa cada prada flacarilor. Avertismentul pompierilor se va transforma in amenzi usturatoare daca nu se iau masuri urgente de prevenire a unui dezastru.
La 1211, regele Ungariei, Andrei al II-lea, pomeneste raul Tarlung, intr-un document adresat cavalerilor teutoni, prin care le acorda privilegii si in teritoriu in zona. In preajma cursului de apa s-a dezvoltat localitatea Tartlau, Prejmerul de azi. Biserica a fost construita de teutoni dupa un plan in cruce greaca, unic in Transilvania. Pentru ca Prejmerul era prima localitate atacata de turci dupa ce treceau prin pasul Buzau spre Transilvania, regele Sigismund de Luxemburg a dispus fortificarea lacasului de cult. Biserica a fost inconjurata cu un zid gros de 5 metri si inalt de 12 si de un sant de apa. In perioada invaziilor a existat si un tunel subteran care comunica cu exteriorul. Restaurata intre 1960 si 1970, biserica este inclusa din 1999 in patrimoniul cultural mondial al UNESCO. Cu toate acestea, pentru ca are o importanta parte din lemn, in cazul unui incendiu, biserica ar putea arde din temelii. Pentru pompieri ar fi foarte greu sa intervina, iar hidrantele din incinta ar face cu greu fata unor flacari puternice.
Biserica de la Prejmer nu este singurul lacas de cult deosebit din judet care nu are un plan concret in caz de incendiu. Reprezentantii ISU Brasov au acordat un ultim avertisment celor care raspund de aceste lacase si sustin ca vor trece la aplicarea de amenzi usturatoare in cazul in care cei avertizati nu se conformeaza.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.