FMI: scaderea economiei mondiale s-a franat

FMI: scaderea economiei mondiale s-a franat

0 168

Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat, iar Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea imbunatati prognoza privind evolutia din 2010, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky.
Cu toate acestea, conditiile financiare nu sunt nici pe departe normale, iar economia mondiala este, inca, in recesiune, a avertizat Lipsky.
„Cele mai recente date indica incetinirea ritmului de scadere a economiei mondiale, insa exista un grad ridicat de incertitudine referitor la perioada in care va interveni revenirea si la puterea acesteia”, a afirmat oficialul, la o conferinta de afaceri organizata in Turcia.
Lipsky a precizat ca revenirea, anticipata pentru anul viitor, va fi lenta, in general, si graduala in statele dezvoltate. Un impact negativ asupra relansarii economice il vor avea eforturile companiilor financiare de a-si reduce datoriile si cresterea limitata a pietei creditului si a celei imobiliare. In plus, economiile emergente nu vor putea reveni la o crestere sustinuta in conditiile in care relansarea va fi lenta in statele puternice.
„Ca rezultat, diferentele dintre economiile diverselor tari si somajul vor continua sa creasca in 2010”, a spus oficialul.
El a subliniat ca guvernele trebuie sa se concentreze pe relansarea economica sustinuta, care poate fi sprijinita prin revitalizarea sistemului financiar. Pana in prezent, progresul in rezolvarea problemelor bancilor a fost lent si ineficient in ceea ce priveste reducerea expunerii la activele toxice.
„Pentru a pune bazele dezghetarii pietei creditului, politica pe termen scurt ar trebui sa se concentreze pe restructurarea institutiilor financiare cu probleme, prin curatarea balantelor contabile ale bancilor de activele toxice. De asemenea, viabilitatea bancilor trebuie testata, iar institutiile de credit slabe vor trebui recapitalizate”, a afirmat Lipsky.
In plus, policile fiscale din economiile avansate si din multe din statele emergente ar trebui sa asigure si pentru 2010 venituri suplimentare, in vederea finantarii unor noi programe de relansare, daca va fi cazul.
FMI si-a imbunatatit prognoza de crestere economica mondiala pentru 2010, la 2,4%, de la 1,9% in aprilie, ca urmare a efectelor pozitive ale programelor de relansare implementate in ultimele luni, a declarat la inceputul lunii iunie o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters.

Romania pe topogan
La moi ca la nimeni… Dupa ce a pornit la drum, la inceputul acestui an, cu o estimare de crestere economica de 2,5% pentru 2009, Guvernul se vede nevoit sa isi modifice periodic prognozele.
Odata cu rectificarea bugetara si dupa ce a admis ca vom intra in recesiune, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a revizuit prognoza la o scadere economica de 4%.
Acum, in preajma unei noi rectificari bugetare, dupa mai mult de cinci luni de la inceputul anului, ministrul finantelor admite ca viitorul va fi chiar mai sumbru – recesiune la cota 6,5%.
Din insumarea „minusului” economia Romanie cade in 2009 cu 9% iar fata de 2008 cadera este de peste 15%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.