FMI: Economia romaneasca tot in scadere!

FMI: Economia romaneasca tot in scadere!

0 150

Datele PIB sub asteptari din primul trimestru arata ca economia ar putea scadea cu mai mult de 4,1% in 2009, prognoza pe care FMI a anuntat-o dupa incheierea negocierilor cu autoritatile romane din martie, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
„Cand am venit aici in martie sa negociem programul cu autoritatile, pe baza informatiilor pe care le-am avut la acea vreme, am avut o proiectie de crestere economica pentru 2009 de -4,1%, iar pentru 2010 de crestere zero”. (…) Cresterea ar putea fi chiar mai mica in acest an. Exact care va fi cifra vom afla la inceputul lunii august cand va veni misiunea FMI pentru revizuire. Pana atunci vom monitoriza foarte atent situatia si ne vom uita la ceea ce numim indicatori de mare frecventa, productia industriala, ordine noi, sentimentul de piata, pentru a vedea exact unde vom ajunge la finele anului 2009″, a spus Lybek.
El a reiterat ca FMI anticipeaza un declin al economieipe parcursul anului 2009 si in prima parte a anului 2010, iar PIB-ul va reveni pe crestere pozitiva in semestrul al doilea al anului viitor.
„Datele privind scaderea PIB din primul trimestru, de 6,2%, publicate recent, arata putin mai rau decat ne-am asteptat. Acest lucru inseamna ca monitorizam sutuatia foarte indeaproape. Exista intotdeauna incertitudine legata de aceste proiectii si intotdeauna trebuie sa ai o banda in jurul acestei prognoze centrale”, a mai spus Lybek.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, mai putin fata de estimarea anterioara publicata de Institutul National de Statistica, de 6,4%, declinul fiind determinat de scaderi mai accentuate in agricultura si industrie.
Pentru acest an, FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1% in acest an, in timp ce prognoza Comisiei Europene este de -4%. Si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) are o estimare asemanatoare, cu o redeucere a PIB in termeni reali de 4%.
Pentru 2010, atat FMI, cat si Comisia Europeana anticipeaza ca economia va stagna, CNP anticipand o crestere de 0,1%.
In acelasi timp, FMI se atteapta ca economia romaneasca sa-si revina in 2011, cand cresterea este estimata la 5%, sustinuta de revigorarea cererii interne.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.