Filipii de Toamna – sau cum sa ne aparam de lupi

Filipii de Toamna – sau cum sa ne aparam de lupi

0 437

In perioada 26 – 28 septembrie, calendarul popular romanesc sarbatoresc Filipii de Toamna sau Martinii de Toamna. Peste sarbatoarea populara a fost suprapusa si o sarbatoare crestin-ortodoxa, si anume, aceea a Apostolului Filip care este vazut adesea ca fiind mijlocitor intre Iisus si multime.
Printre apostoli, Filip pare sa fi primit insarcinarea aprovizionarii cu cele necesare.
Aceasta sarbatoare se serbeaza cu nelucrare contra lupilor, ca acestia sa nu vatame turmele de oi, de vite, dar nici pe oameni.
Filipilor de Toamna li se mai spune si Dragostitele, pentru ca in aceste zile se indragostesc lupii, iepurii etc. pentru imperechere.
Sarbatoarea o tin numai femeile maritate si vaduvele. Filipii apara casa de rele, iar pe copii ii apara de primejdii si nenorociri. La aceasta sarbatoare nu se matura, nu se da gunoiul afara, nu se toarce, nu se macina. Gospodina n-are voie sa coasa, mai ales cu rosu, sa impunga in piele, sa ia acul ori alt lucru ascutit in mana. Nu e bine sa deschizi ferestrele fiindca se deschide gura lupului. Nu se da nimic cu imprumut. Se tine pentru apararea vitelor de paduchi. Strigoii care umbla in aceasta zi nu vor mai avea nicio putere asupra celor ce vor pazi aceste zile cu nelucru. Copiii nu trebuie sa manance boabe de porumb, fiindca fac „bubatuli.”
Barbatii pot lucra orice, numai gauri cu sfredelul sa nu dea, ca le fura lupul vitele. In unele localitati, femeile leaga gura sobei, ca sa fie legata si gura lupului.
Filipii au puterea de a apara casele de foc, de lupi, de serpi si de primejdii in general. In unele zone se crede ca lor li se supun fara cracnire lupii sau fiarele salbatice. Atunci cand cineva nu le cinsteste ziua asa cum se cuvine, Sfantul Petru le da voie lupilor sa le atace gospodariile. Interdictiile de acum au rolul de a apara gospodariile de neajunsurile lor. O data cu sosirea iernii, lupii se apropie din ce in ce mai mult de sate, in cautarea hranei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.