Fermierii români au răgaz de 30 de zile să-și vândă cerealele fără...

Fermierii români au răgaz de 30 de zile să-și vândă cerealele fără concurență ucraineană

1 106

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a început să dea dovadă de oarece bățoșenie în relațiile cu ministerul omolog al Ucrainei, aplicând o interdicție temporară de 30 de zile la importul cerealelor ucrainene, mult mai ieftine și mai toxice decât cele românești. Numai tranzitul este permis timp de o lună, la cererea fermierilor români. Care i-au transmis lui Ciolacu și președintelui României anterior acestei decizii să-și ia salariile din Ucraina, dacă noi suntem singura țară limitrofă care permitem importurile de cereale ucrainene, care falimentează fermierii români.
În acest moment Polonia, Ungaria, Slovacia, au introdus restricții unilaterale pentru importurile de cereale ucrainene, în condițiile în care Comisia Europeană de profil, condusă de progresiștii neomarxiști pro-ucraineni au anulat interdicțiile de import pe teritoriul Uniunii Europene.
România nu se alăturase acelor state de frica sancțiunilor și restricțiilor impuse de Uniune, în special la fondurile europene din PNRR ce urmează a fi deblocate pentru România.
Probabil și la ordinul controversatei Van der Leyen și al Washingtonului. Acum, Florin Barbu încearcă o paradă de demnitate agricolă, invocând necesitatea introducerii unui sistem de licențe de import-export cereale, atât pentru România cât și pentru Ucraina, condiție care ar fi fost agreată de partea ucraineană.

 Nici un bob de grâu ucrainean nu intră în România, momentan evident
„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, asigură ministrul și subliniază:
„Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români”, a declarat Florin Barbu, preluat de Știri pe Surse.
Ministrul Agriculturii a mai declarant ferm, nu se știe pentru cât timp, că „În cazul în care se va forţa(sic! De către Ucraina frontiera românească?! N.n.) şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România ordinul de interdicţie este pregătit!”
S-o vedem și p-asta! a spus orbul când a văzut Brăila! Spunem și noi…

Fermierii cred, dar verifică promisiunile ministerului Agriculturii
Președintele asociației fermierilor ProAgro, Ionel Arion, parcă ar crede și nu prea în brusca repliere a ministerului Agriculturii față de interesele agricole ale Ucrainei, dar concede la o păsuire pentru a vedea dacă sistemul de licențiere propus de minister va funcționa. Ca un om prudent, care după ce s-a ars cu ciorba cerealelor ucrainene importate abuziv de România suflă și în iaurtul promisiunilor guvernului a avertizat cu reluarea protestelor fermierilor români în cazul, deja împământenit, al abjurării guvernului de la angajamentele sale: „La cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vom reacţiona în consecinţă. Practic, ministerul ne oferă 30 de zile şi noi oferim ministerului tot 30 de zile. După 30 de zile revenim la planul iniţial. Aşteptăm şi avem încredere în Guvern că aceste măsuri se vor implementa. Sunt pe un document puse, domnul ministru le agreează în seara aceasta cu partea ucraineană, ne va comunica în perioada imediat următoare ce s-a hotărât, iar în zilele următoare ne vom întâlni şi cu prim-ministrul. Vom agrea din nou aceste măsuri pe care le va implementa Ministerul Agriculturii şi vom decide în consecinţă. Ceea ce a prezentat ministerul azi ca plan este ok, în sensul în care suntem pe o perioadă de 30 de zile protejaţi. Nu a introdus acea hotărâre de interdicţie, dar mecanismul pe care l-a propus este viabil” speră președintele ProAgro, preluat de Știri pe Surse.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Grâul românesc fără pesticide va fi cumpărat pe mai nimic de occidentali. Pentru noi va fi „bun” grâul american, adică ucrainean, plin de otrăvuri. Care intra și acum în România din R. Moldova. Asta e șmecheria vesticilor plini de valori umaniste… Și uite așa ne vom închina spre Sighetul Marmației.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.