Fauna si vegetatia globului se decimeaza

Fauna si vegetatia globului se decimeaza

0 58

Ingalzirea globala este pe cale sa faca noi victime. Astfel, pentru a face fata incalzirii globale, un numar mare de specii animale si vegetale vor fi nevoite sa migreze catre nord sau sa urce la altitudini mai mari, insa circa o treime dintre ele nu vor reusi sa se deplaseze suficient de repede si vor disparea.
Sumbrul anunt a fost facut de catre un grup de cercetatori britanici, care in urma unui studiu recent au calculat ca viteza medie de deplasare a florei si faunei, la suprafata Terrei, va ajunge la 0,42 kilometri pe an, in cursul secolului al XXI-lea. Aceasta viteza medie a fost calculata pe baza scenariului A12B al Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (GIEC), care prevede o crestere puternica, pana la jumatatea acestui secol, a emisiilor de gaze cu efect de sera, in ciuda unei cresteri demografice scazute si a introducerii rapide a unor noi tehnologii mai eficiente si ecologice.
Aceasta valoare calculata acopera diferente regionale foarte mari: vitezele de deplasare nu vor fi decat de 0,08 kilometri pe an pentru padurile de conifere din regiunile montane tropicale si subtropicale, dar ar putea atinge 1,26 de kilometri pe an in preriile inundate, mangrove si regiunile desertice.
Problema este ca numeroase specii nu vor reusi sa se deplaseze suficient de repede: „aproape o treime dintre habitatele studiate vor avea viteze superioare chiar si estimarilor cele mai optimiste despre posibilitãþile de migrare a plantelor”, se indica in studiul efectuat. Ca o circumstanta agravanta, o mare parte a habitatelor naturale a fost fragmentata de om, „ceea ce face ca numeroase specii sa nu aiba unde sa se refugieze”, potrivit acelorasi experti.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.