Farsangul la Ormenis

Farsangul la Ormenis

0 133

Centrul Judetean Petru Conservarea Si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu primaria comunei Ormenis organizeaza in data de 24 februarie 2007 Farsnagul – manifestare traditionala a comunitatii maghiare.


?


Un obicei vechi de de 200 de ani


Obiceiul dateaza de peste 200 de ani si este imprumutat de catre maghiari de la sasii din satele invecinate. In prezent se intalneste in comunele Apata si Ormenis. Ceremonial de primavara, Farsangul se tine in perioada Lasatului Postului de Pasti, fiind un obicei legat de invierea timpului anual. Organizat de cetele de feciori care se pregatesc sa plece in armata, obiceiul simbolizeaza alungarea duhurilor rele. Feciorii confectioneaza masti (ursi, lupi, tigani, hornari, mire, mireasa, doctori, ghicitori, personaje fantastice, dupa imaginatia fiecaruia). Apoi, aduc un car alegoric pe care aseaza macheta unei case acoperite cu stuf, in care e o roata pe care stau doua papusi – baiat si fata in costume populare maghiare. Impodobirea cailor care ?trag carul alegoric se face cu panglici, bete, flori de hartie.


Alaiul astfel format se deplaseaza pe toate strazile comunei, bate la porti si intra in curte pentru alungarea spiritelor rele. Gazdele ii cinstesc pe flacai dandu-le oua nefierte. Inainte, din aceste oua, care simbolizeaza viata, se facea o papara din care mancau toti tinerii.


Spre seara, feciorii se aduna la o gazda stabilita dinainte, unde mananca ouale adunate, dupa care se duc la caminul cultural unde are loc Balul Farsangului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.