Farsangul la Ormenis

Farsangul la Ormenis

0 75

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Primaria Comunei Ormenis, organizeaza duminica, 3 februarie 2008, incepand cu orele 10.00, in comuna Ormenis, judetul Brasov, obiceiul traditional – Farsangul (carnaval).


?


Obicei traditional maghiar


Farsangul este un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, fiind legat de reinvierea timpului anual. Se poarta diferite masti care parodiaza in principal nunta si logodna. Mastile sunt animaliere (urs, lup)? si umane (doctor, preot, ghicitor, tigan, mire, mireasa), confectionate dupa imginatia fiecaruia. La pregatiri participa si fetele din sat, care-i ajuta pe feciori la confectionarea mastilor, la impodobirea animalelor (cai, magari) si a carului alegoric care conduce alaiul pe ulitele satului.


?


Alungarea spiritelor rele


Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce inseamna rautate, necuratenie, a infertilitatii, a intunericului si chiar anotimpul rece asimililat mortii temporare a naturii. Satenii adunati la portile caselor cinstesc alaiul cu gogosi, sume de bani, palinca si oua nefierte. Totul este in exces: bautura si zgomotele pentru alungarea duhurilor rele si pentru intrarea in noul ciclu temporal – postul. Obiceiul se incheie cu Balul Farsangului.


???????????????????????


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.